Boordwapen NH90

Met grof geschut in de strijd

0

Gooi een kiezel in het water en er volgt een plonsje, smijt er een kei in en er ontstaat pas echt een flinke plons. Maak kennis met de FN M3M, het nieuwe boordwapen op de NH90.

Een patroon die deze boordmitrailleur boven zee afvuurt om piraten of drugscriminelen tot stoppen te dwingen, geeft volgens scherpschutter marinier 1 Thomas hetzelfde effect als de kei. Heel wat dreigender dan de ‘kiezel’ van de oude vertrouwde MAG 7.62. 1 meter 65 lang en 37 kilo zwaar is deze aanwinst aan boord van de multifunctionele maritieme helikopter NH90. Daarmee is de M3M ruim 20 kilo zwaarder en bijna 40 centimeter langer dan de MAG, die overigens ook inzetbaar blijft.

afbeelding

Dreigender

“Afhankelijk van de missie wordt bepaald welke boordmitrailleur de NH90 meeneemt, de MAG of de M3M”, zegt sergeant-majoor Piet. Als sensor-operator heeft hij onder andere de taak het bedienen van de MAG-boordmitrailleur. “De M3M is veel krachtiger. Een schot voor de boeg is hierdoor dreigender. Het is een nog duidelijker waarschuwing aan piraten of drugskoeriers.”

afbeelding

Stop of ik schiet

“Ons doel is het stoppen van het bootje,” gaat Piet verder. Maar een schot voor de boeg is daarvoor niet het eerste middel. “Als good guys moeten we een oplopende geweldsspiraal doorlopen.” De boordschutter start, samen met de scherpschutter die naast hem zit, met handgebaren richting de bootbemanning. Negeren ze dit en geven ze ook geen gehoor aan het stopbord dat de schutters uit de heli steken, pas dan volgt een ‘schot voor de boeg’.
“Dat bestaat uit 3 salvo’s in het water,” zegt Piet “en elke streep uit zo’n 30 patronen.” De tactical coördinator of kortweg tacco, die naast de vlieger in de cockpit zit, bepaalt in samenspraak met de commandant van het marineschip hoeveel afstand er tussen het schot voor de boeg en het bootje zit. Piet: “Stopt het bootje niet, dan volgen nog eens 3 salvo's, dichter bij de boeg.”

afbeelding

Impact

“Ik heb zelf nog nooit meegemaakt dat de bemanning op een bootje zich overgaf door een schot voor de boeg”, zegt Piet. “Dat was dan wel met de MAG. De impact van de M3M maakt de kans op overgave aanmerkelijk groter.” Lukt het niet de piraten of drugscriminelen te laten stoppen door 2 keer een schot voor de boeg, dan volgt Disabling Fire (DF). Nu is het de taak aan de scherpschutter om met zijn precisiewapen de buitenboordmotor van het bootje uit te schakelen.

afbeelding

Eén schot, één kans

Waar tot voor een jaar de Accuracy voor deze DF-taak diende, is nu een nieuw wapen in gebruik: de HK417. “Een prachtig wapen”, zegt scherpschutter Thomas. Maar waar de M3M volgens hem absoluut voordelen heeft ten opzichte van de MAG, zijn de verbeterpunten van de HK417 tegenover de Accuracy minder duidelijk. “De HK417 is een semiautomatisch wapen en er kunnen meer patronen in. Dat is een voordeel voor een sniperteam op de grond – met een ander doel. Voor mij geldt: 1 kans, 1 schot. Ik schiet pas als ik gereed ben en 100 procent zeker weet dat ik de motor raak. Het maakt dan niet uit of je een semiautomatisch wapen hebt of niet.” Welk wapen de schutters ook gebruiken, het doel is duidelijk. “Wij schieten op de boot en niet op de mensen”, besluit Piet. “Wij hebben opdracht op een zo humaan mogelijke manier een bootje stoppen.”

Scherpschutter marinier 1 Thomas laat zijn HK417 voor stabiliteit rusten op een steunkoord.
Scherpschutter marinier 1 Thomas laat zijn HK417 voor stabiliteit rusten op een steunkoord.
Wil jij marinemissies ondersteunen vanuit de lucht?

Wil jij marinemissies ondersteunen vanuit de lucht?

Dan is Officier Vlieger de functie voor jou. Bij de Marine praten we niet over een piloot, maar over een vlieger. En dat doen we onder alle omstandigheden, overal ter wereld. Lijkt je dat wat? Check dan onze pagina over Vlieger bij Defensie en ontdek jouw mogelijkheden!

Liever marinier worden? Kijk dan op onze pagina over het Korps Mariniers!

0 reacties

Laat als eerste een reactie achter.

Wil je ook reageren?

Meld je aan Inloggen

Is vliegen Iets voor jou? Word vlieger bij defensie.

Vlieger worden bij Defensie

Maak kennis met techniek bij Defensie.

Techniek bij Defensie

Populaire artikelen:

brandstore Utrecht
0

.

Mariniers halen alles uit de kast

Lees artikel
Oefening 'black alligator'