insertie

Binationale heli-insertie

0

Een operationele heli-insertie. Niet van een offensieve air assault-eenheid van de Long Range Reconnaissance Patrol Taskgroup, maar met een Information Operations(IO)-team aan boord. En dat met Duitse helikopters. Operatie COMANCHE in Noord-Mali was op vele vlakken bijzonder. Niet in de laatste plaats voor de betrokkenen zelf.

Een van de ingezette militairen filmde een deel van de operationele heli-insertie. Check zijn ruwe beelden!

Het is maandag, dag 2 van Operatie COMANCHE op de oostflank van Sector East. 12 Infanteriebataljon Regiment Van Heutsz is in de buurt, maar dat weet nog niemand in de omgeving. Het eerste peloton van de Long Range Reconnaissance Patrol Taskgroup 3 (LRRPTG, roepnaam: Lurp) slingert in open MB’s rondom het dorp Tamkoutat, een dag terreinrijden ten oosten van Gao. Althans, een groot deel van het peloton.

Het gebied is herkenbaar voor de Lurp: Noord-Mali bestaat tot aan de Nederlandse compound in Gao vooral uit woeste steppe en (semi-)woestijn. Heel veel zand, wat prikstruiken en vanuit het niets een dorp of nederzetting. Er is al lang geen MINUSMA-eenheid in de buurt van Tamkoutat geweest en nergens in het noorden van Mali wordt de wankele veiligheidssituatie er de laatste tijd beter op. Een goed moment voor de Nederlandse langeafstandsverkenners van de VN-missie om weer eens hun gezicht te laten zien in het oosten.

Een Duitse heli boven het desolate Malinese landschap.
Een Duitse heli boven het desolate Malinese landschap.
Het gebied waar de Long Range Reconnaissance Patrol Taskgroup opereert: heel veel zand, wat prikstruiken en vanuit het niets een dorp of nederzetting.
Het gebied waar de Long Range Reconnaissance Patrol Taskgroup opereert: heel veel zand, wat prikstruiken en vanuit het niets een dorp of nederzetting.

Kamelenmelk

Het peloton heeft Tamkoutat en de aanrijroutes in het vizier. Vanuit de verte zwelt een wokkelend geluid aan. Vanuit de felblauwe lucht naderen 2 Duitse NH90-transporthelikopters (op afstand geflankeerd door Tiger gevechtsheli’s) een gemarkeerde landingzone op 200 meter van het dorp. Zodra de eerste NH90 de grond raakt, springen militairen naar buiten. Zie daar het restant van het 1e peloton, 8 man sterk, dat zich aan de rand van Tamkoutat meldt met het tweekoppige IO-team van de LRRPTG-3 in zijn midden. Al 10 minuten later zit de Lurp aan de kamelenmelk bij de dorpsoudste/imam. Krap een paar uur daarna is het Nederlandse bezoek alweer vertrokken via een snelle extractie door de lucht. Het ‘boekje pienter’ is volgepend met eerstehands info over de regio. 

Ook van de extractie maakte de eenheid zelf een snelle clip. Kijk mee!

Verrassend en doeltreffend

Een uniek staaltje Information Operations op de ‘luchtmobiele manier’, stelt sergeant-majoor Jan daags na ook zijn eerste operationele heli-insertie vast. Snel, verrassend en doeltreffend. Hij kan het weten, want als IO-advisor van LRRPTG-3 maakte hij deel uit van het ingevlogen pakket.
Jan: “Een mooie ervaring. Ik heb sinds 1992 meestal bij luchtmobiel gewerkt, maar dit was voor mij uniek. Een air assault mogen we het niet noemen, dat is groter. Maar zo’n heli-insertie is wel de core business van luchtmobiele inzet. Gaaf.”
Terwijl Jan met zijn tolk en 8 collega’s van het peloton terugvliegt naar Kamp Castor, trekt de rest van het peloton het dorp in om nóg een aantal gesprekken te voeren.
Waarom de eerste actie per heli? Jan: “Ten eerste omdat het tijd en ruimte wint voor de rest van de operatie. We konden er zo snel in en uit. Ten tweede is het verrassingseffect nuttig. Niet per se voor de mensen die we wilden spreken. We waren benieuwd wat de reacties zouden zijn op onze komst, of er groepen vandoor zouden gaan of juist naar het dorp zouden komen.”

Er is al lang geen MINUSMA-eenheid in de buurt van Tamkoutat geweest en nergens in het noorden van Mali wordt de wankele veiligheidssituatie er de laatste tijd beter op. Een goed moment voor de Nederlandse langeafstandsverkenners van de VN-missie om weer eens hun gezicht te laten zien in het oosten.
Er is al lang geen MINUSMA-eenheid in de buurt van Tamkoutat geweest en nergens in het noorden van Mali wordt de wankele veiligheidssituatie er de laatste tijd beter op. Een goed moment voor de Nederlandse langeafstandsverkenners van de VN-missie om weer eens hun gezicht te laten zien in het oosten.

Waardevolle informatie

De heli’s (afkomstig van de Division Schnelle Kräfte, waar 11 Luchtmobiele Brigade sinds 2014 onder bevel staat) en hun passagiers zorgen voor bekijks. Toch blijft het rustig in Tamkoutat – óók zinvolle info. Twee dagen later herhaalt de Lurp het luchtmobiele kunstje verderop noordwaarts, bij het dorp In Ekar. Wederom met waardevolle informatie als resultaat.
Als Operatie COMANCHE aan het einde van de week voltooid is, is LRRPTG-3 veel wijzer. Over de aanwezigheid van gewapende groeperingen in het gebied. Maar ook over het welzijn en de zorgen van de lokale bevolking.
Plus, er is een bijzondere piketpaal geslagen in de Malinese woestijn: de eerste Nederlands-Duitse Air Manoeuvre informatieoperatie. Dat smaakt de Lurp naar meer.

afbeelding
Uit het juiste hout gesneden voor dit werk?

Uit het juiste hout gesneden voor dit werk?

Heb jij het idee dat je als vlieger aan de slag wilt of bij de Luchtmobiele brigade zou kunnen slagen? Kijk hier voor vacatures bij de Koninklijke Luchtmacht en de Luchtmobiele brigade!

0 reacties

Laat als eerste een reactie achter.

Wil je ook reageren?

Meld je aan Inloggen

Is vliegen Iets voor jou? Word vlieger bij defensie.

Vlieger worden bij Defensie

Maak kennis met techniek bij Defensie.

Techniek bij Defensie

Populaire artikelen:

‘Zeesoldaten’ in de woestijn

Lees artikel
woestijn