Bouwen aan je carrière

Genie BBL opleiding

Ben jij (bijna) klaar met je VMBO of MBO1 en zoek je een uitdagende opleiding, met veel techniek, sport en al meteen salaris? Check dan onze BBL 2 opleiding bij de Genie! De eenheid die alles kan bouwen wat onze militairen nodig hebben!

Als Soldaat Genie werk je bij het Regiment Genietroepen van de Koninklijke Landmacht. Je werkt aan het aanleggen van bruggen en wegen of bouwt mee aan een complete infrastructuur met gebouwen, bunkers, observatieposten inclusief sanitaire voorzieningen voor Nederlandse militairen in missiegebieden. Je ondersteunt het optreden van de gevechtseenheden door het vrijmaken van de weg of bij het aanleggen en opruimen van hindernissen en je zorgt ervoor dat de mensen en je kameraden worden beschermd tegen gevaarlijke stoffen en explosieven.

Soldaten timmeren aan een houten frame

Leren & werken

De opleiding Genie BBL is een traject, waarbij je direct wordt aangesteld als Soldaat Genie BBL en meteen loon ontvangt. Je krijgt 1 dag per week praktische theorie en de overige 4 dagen leer je in de praktijk. Je krijgt, net als alle beroepsmilitairen direct een legeruniform. Naast bouwen word je ook opgeleid tot militair. Je leert kaartlezen, waarnemen, radioverbindingen leggen, militaire EHBO en omgaan met wapens. Wie te ver van de opleidingslocaties in Vught of Wezep woont, kan blijven overnachten op de kazerne. Je moet er rekening mee houden dat je ook wel eens een weekend op oefening bent. Er wordt ook veel aandacht besteed aan sport en fitness, om je fit te krijgen en te houden. Je sluit met het Regionaal Opleidingscentrum (ROC) een onderwijsovereenkomst af en met Defensie en het  ROC een praktijkovereenkomst.

Na het eerste jaar kiezen we samen bij welke eenheid je wordt opgeleid.

 • Pantsergenie (Soldaat Pantsergenie)
 • Luchtmobiele genie (Soldaat Luchtmobiele genie)
 • Constructiegenie (Soldaat Constructiegenie, Installaties of Elektro of Bouwtechniek of Grond-, weg- en waterbouw).
 • CBRN (Soldaat Constructie-ontsmetter CBRN)
 • Waterbouw (Soldaat schipper, Soldaat vlotgroep)

Diploma

Als je alles goed hebt doorlopen, krijg je aan het einde van de opleiding een vakdiploma SMG, een certificaat AMO en een certificaat van een specifieke functieopleiding die je hebt gevolgd. Je bent dan volgens de militaire termen: Individueel Personeel Gereed (IPG), je werkt bij één van de genie-eenheden en bent gereed om op missie te gaan. 

Solliciteren

Voordat het zover is moet je het sollicitatie-traject doorlopen. Dit traject bestaat uit de volgende stappen:

 1. Het aanmelden via de website via onderstaande oranje button. 
 2. Aanmaken van een Defensie account (inloggen als je al een account hebt).
 3. Solliciteren op de vacature
 4. Invullen en opsturen van je PVL (persoonlijkheidsvragenlijst)
 5. Hierna word je uitgenodigd voor de kennismakingsdag Genie BBL in Vught of Wezep. Benieuwd wat je te wachten staat op de kennismakingsdagen? Klik hier.
 6. Als de kennismakingsdagen als positief zijn ervaren, ga je door naar de volgende stap in het sollicitatie-traject: een psychologisch onderzoek (PO). Hiervoor ga je naar Amsterdam. Bij positief advies kun je door naar de volgende stap.
 7. De medische keuring (MK). 

Als je alle stappen positief hebt doorlopen, word je aangesteld en kun je starten met de Genie BBL 2 opleiding.  

Aanvullende criteria:

Om te kunnen solliciteren bij Defensie moet je voldoen aan onderstaande basiseisen:

 • Je bent minimaal 17 jaar op de dag van aanstelling;
 • Je bezit de Nederlandse nationaliteit;
 • Je beschikt over een geldig identiteitsbewijs;
 • Je voldoet aan de minimale opleidingseis voor de gewenste functie (min. MBO1 of VMBO diploma, overgangsbewijs HAVO3/4, VWO 3/4 of hoger);
 • Je voldoet aan de medische en psychologische eisen van defensie;
 • Op basis van een antecedentenonderzoek moet de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) kunnen afgeven;
 • Je bent bereid om na je opleidingstraject en aanvullende trainingen te worden uitgezonden en de daarvoor benodigde vaccinaties te krijgen.

Contact

Samengevat krijg je: 

 • Direct salaris
 • Defensie betaalt je opleiding
 • Baangarantie en carrière mogelijkheden
 • Rijbewijspremie van € 2000 netto
 • Volop sport en conditietrainingen

Meer weten? Mail naar info@futureforcegenie.nl of bel ons op 06 57 09 00 85.

In twee jaar een diploma en een baan bij de Genie?

Meld je aan voor Genie BBL2!