Tussenjaar? Kom Defensie en jezelf ontdekken

Gap Year Defensie

Meteen studeren? Gelijk aan het werk? Backpacken? Netflixen? Wat ga jij doen met je tussenjaar? Ons advies: Kom bij Defensie je eigen talent ontdekken!

Naast een avontuurlijk jaar, wil je ook richting geven aan je toekomst. Je ontdekt tijdens je tussenjaar hoe het is om te werken in een overheidsorganisatie die van aanpakken weet en je ontwikkelt skills for life. Met jouw kennis en inzet, draag je tijdens Gap Year Defensie bij aan een veilige toekomst.

Marinepersoneel opgesteld

Bridging the gap

Gap Year is een onderdeel van Defensity College, het werkstudentprogramma van het Ministerie van Defensie. Gap Year verbindt de Krijgsmacht met jou, door je tijdelijk een baan in de organisatie aan te bieden en je te vormen tot militair. Jij bent een schakel naar de samenleving, doordat jij aan jouw omgeving kan laten zien waarom Defensie hard nodig is om te leven in vrijheid en veiligheid, hier en over de grenzen.

Tijdens dit tussenjaar ga je vier tot vijf dagen aan de slag als reservist en doe je werkervaring op in verschillende vakgebieden, rekening houdend met jouw studierichting, vaardigheden en interesses. Je werkt in uniform en gaat dus ook door een militaire selectie en je krijgt een militaire basisopleiding. Je kan worden aangesteld bij de Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht of Koninklijke Marechaussee.

Bij veel onderdelen en afdelingen kun je logistieke en administratieve ondersteuning leveren. Daarnaast biedt Gap Year ook meer specialistische werkplekken. Zo kun je voor de sectie communicatie aan de slag om te zorgen dat informatie juist wordt overgebracht, kan je jezelf ontwikkelen in de techniek, werken met drones of in de ICT wereld duiken als informatiespecialist. Je wordt toegewezen op een werkplek waar je professionele begeleiding krijgt. We hebben werkplekken bij de Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marechaussee en Defensie Materieel Organisatie. Halverwege het jaar switch je van werkplek, zo leer je verschillende aspecten van Defensie goed kennen. Jij kan het verschil maken, samen met de 60.000 militairen en burgers die jouw inzet, motivatie, kennis en frisse blik kunnen gebruiken.

Is fulltime op dit moment te veel voor jou en/of ben jij nog aan het studeren waardoor je liever parttime aan de slag gaat? Bekijk dan je mogelijkheden als werkstudent.

Ontdek Defensie en jezelf

Gap Year bij Defensie is een avontuurlijk jaar waarin je nieuwe vaardigheden leert, bijzondere ervaringen op doet en onvergetelijke herinneringen maakt. Naast het opdoen van werkervaring, ben je ook maatschappelijk betrokken en werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Je maakt kennis met Defensie op een manier die voor buitenstaanders niet mogelijk is én ontwikkelt militaire skills. Zo volg je een militaire opleiding en leer je omgaan met groepsdruk, stress en mentale uitdagingen tijdens het vormingsprogramma. Dit vormingsprogramma biedt modules waarin je over je eigen horizon leert kijken en jezelf leert kennen in alle omstandigheden. Werk aan je organisatie skills door het organiseren van themadagen voor je mede trainees, loop de Nijmeegse Vierdaagse met een Gap Year detachement, leer kaart en kompas lezen en sta stil bij wat je kan, wil en waar je voor staat.  De verhouding werkplek en vormingsprogramma is ongeveer 2/3 versus 1/3 van het hele Gap Year programma.

Door deelname aan het vormingsprogramma en het samenwerken met collega’s en andere Gap Year trainees, investeer je in een netwerk waar je kameraden en contacten voor het leven aan overhoudt.

Na een schooljaar werken, ervaren en kameraadschap ben je klaar voor de volgende stap. Gap Year is daarom dé unieke kans om erachter te komen wat de volgende stap wordt in je carrière.

Trainees van Gap year op de klimtoren

En na Gap Year?

Je hebt een onvergetelijke tijd meegemaakt, waarbij jij je talenten hebt ontdekt, je hebt georiënteerd op je volgende stap en je netwerk hebt verbreed. Na jouw Gap Year ben je klaar voor de volgende stap in je carrière, bij Defensie of daarbuiten. De mogelijkheden zijn divers. Je kunt je laten vormen tot beroepsmilitair, een studiedeal doen via Defensie of als burgermedewerker aan de slag gaan. Ook kun je een civiele studie gaan volgen of buiten Defensie aan het werk gaan en betrokken blijven als reservist. Hoe dan ook neem je een camouflagerugtas mee, vol met nieuwe vaardigheden, ervaringen en bovenal herinneringen aan een prachtige tijd als Gap Year trainee.

Jouw profiel

Om te solliciteren voor Gap Year moet je aan een aantal eisen voldoen:

  • Afgerond havo, vwo of een tussenjaar op het HBO
  • Je bent tussen de 18 en 24 jaar oud
  • Je bent tien maanden fulltime beschikbaar vanaf septemberĀ 
  • Je bent flexibel in reis- en werktijd
  • Je bent fit genoeg voor cluster 1

Als je goed presteert en jij het ook naar je zin hebt, kun je na Gap Year in dienst blijven bij Defensie. Na Gap Year zijn er drie mogelijkheden: je treedt als militair of burger in dienst bij Defensie, je gaat studeren en blijft reservist (of solliciteren alsĀ werkstudent bij Defensity College) of we nemen als goede vrienden afscheid van elkaar.

Contract en voorwaarden

Als Gap Year trainee krijg je een reservistencontract. Je ontvangt salaris en kunt daarnaast gebruik maken van de andere extra’s die je als militair hebt, zoals sportfaciliteiten en (indien van toepassing) legering. Voordat je in dienst treedt, zal je alle stappen uit het aanstellingsproces van Defensie, waaronder de psychologische selectie en de fysieke keuring, moeten doorlopen.

Durf jij het avontuur aan te gaan en ben je klaar om je rugzak vol met nieuwe ervaringen te stoppen? Solliciteer dan voor een Gap Year bij Defensie via onderstaande button en vergeet niet een korte CV én overtuigende motivatie video op te sturen. In de bevestigingsmail van je aanmelding, staat meer informatie over de motivatievideo. Daarna volgt eventueel een sollicitatiegesprek. Let op, de vacature staat wegens beperkte beschikbaarheid voor een korte periode open. 

Aanmelden

Op dit moment zijn al onze Gap Year traineeships helaas vol. Houd onze site en de socials goed in de gaten, want zodra er weer plekken vrij zijn laten we dat op deze pagina zo spoedig mogelijk weten!