geneeskundigen-verpleging Bekijk de video

Hechten bij windkracht tien?

Stel: je bent in een militair veldhospitaal waar 4 zwaargewonden worden binnengebracht, maar er is maar één arts. Dan moet jij als Verpleegkundige toch écht aan de bak. Of je zit op een schip met windkracht 10 en er moet iemand worden gehecht. Wie pakt dan die naald, denk je? Precies; jij als Verpleegkundige. Die zelfstandigheid maakt je werk anders dan in een gewoon ziekenhuis. Kun jij dat aan? Dan zoeken we jou.

Verpleegkunde bij de Marine

Als Onderofficier van de Geneeskundige Dienst werk je als Militair Verpleegkundige op schepen, bij eenheden van het Korps Mariniers en op ziekenboegen van kazernes. Zowel binnen als buiten Nederland. Je voert kleine medische handelingen uit en hebt de zorg over je patiënten.

Je opleiding

Na een eerste militaire vorming van 12 weken in Den Helder volg je een opleiding van 8 maanden tot Algemeen Militair Verpleegkundige. Vervolgens volg je een vakgerichte opleiding van enkele maanden aan het Defensie Gezondheidszorg Opleidings- en Trainingscentrum (DGOTC) in Hilversum, waar je oa les krijgt in de ADK (algemene deelkwalificatie) eerstelijns gezondheidszorg en wordt er afgesloten met een ADK TEAM (Trauma Emergency and Acute Medicine).

Bekijk de vacatures

Toelatingseisen Marine

 • MBO niveau 4, Verpleegkundige met BIG-registratie.
 • Op het moment van aanstelling ben je minimaal 17 jaar en niet ouder dan 28 jaar.
 • Gewicht ten minste 50kg.
 • Bril of lenzen toegestaan.
 • Een zwemdiploma.

Verpleegkunde bij de Landmacht

Kies je voor een Landmacht uniform in plaats van een ziekenhuisuniform, dat kun je rekenen op unieke geneeskundige ervaring. Uit welke medisch vakgebied je ook komt, bij de Landmacht doe je een schat aan medische praktijkervaring op in gebieden waar je normaal gesproken niet snel zult komen.

Je opleiding

Je begint met de Algemeen Militaire Opleiding van 8 maanden aan de Koninklijke Militaire School te Ermelo. Vervolgens volg je een vakgerichte opleiding van enkele maanden aan het Defensie Gezondheidszorg Opleidings- en Trainingscentrum (DGOTC) in Hilversum, waar je oa les krijgt in de ADK (algemene deelkwalificatie) eerstelijns gezondheidszorg en wordt er afgesloten met een ADK TEAM (Trauma Emergency and Acute Medicine).

Bekijk de vacatures

Toelatingseisen Landmacht

 • MBO-V (Verpleegkundige niveau 4) of HBO-V (Verpleegkundige niveau 5) met BIG-registratie.
 • Je hebt in het laatste jaar van je opleiding minimaal 6 maanden stage gelopen op een snijdend specialisme (bij voorkeur Chirurgie) en/of 6 maanden werkervaring als Gediplomeerd Verpleegkundige op een snijdend specialisme.
 • Op het moment van aanstelling ben je minimaal 17 jaar en niet ouder dan 28 jaar.
 • Je lengte is minstens 155cm.
 • Bril of lenzen toegestaan. Toegestane afwijking: -6 en +6.

Verpleegkunde bij de Luchtmacht

Als Verpleegkundige bij de Luchtmacht werk je in een dynamische omgeving, soms letterlijk tussen de vliegtuigen en helikopters. Je maakt deel uit van de Hulppostploeg, die gewonden en patiënten ontvangt, behandelt en gereed maakt voor transport naar een andere geneeskundige installatie. Onder leiding van een Officier Arts verricht je zelfstandig geneeskundige taken en stuur je daarnaast vier geneeskundige verzorgers aan.

Je opleiding

Je doorloopt eerst de Onderofficiersopleiding op de Koninklijke Militaire School Luchtmacht in Hoogerheide. Je begint met de Algemene Militaire Opleiding, waarin je alle basis militaire vaardigheden leert. Vervolgens volg je een vakgerichte opleiding van enkele maanden aan het Defensie Gezondheidszorg Opleidings- en Trainingscentrum (DGOTC) in Hilversum, waar je oa les krijgt in de ADK (algemene deelkwalificatie) eerstelijns gezondheidszorg en wordt er afgesloten met een ADK TEAM (Trauma Emergency and Acute Medicine).

Bekijk de vacatures

Toelatingseisen Luchtmacht

 • MBO-V (Verpleegkundige niveau 4) met deel kwalificatie 412 of HBO-V (Verpleegkundige niveau 5) of Verpleegkundige met BIG-registratie.
 • Op het moment van aanstelling ben je minimaal 17 jaar en niet ouder dan 28 jaar.
 • Bril of lenzen toegestaan.

Online cursus
'Verpleegkunde Xtreme'

In de cursus ‘Verpleegkunde Xtreme’ leer je dingen die niet in je studieboeken staan en die alleen een Verpleegkundige bij Defensie meemaakt. De ideale voorbereiding voor het echte werk. Durf jij het aan? Bekijk de video’s van de 5 lessen.

 • 1: stabiliseren op zee

  Bij een botbreuk ga je de patiënt natuurlijk eerst stabiliseren. Maar hoe doe je dat op volle zee bij windkracht 9?

 • 2: Duister

  Als Verpleegkundige bij Defensie moet je in elke situatie medische hulp kunnen bieden. Dus ook in het pikkedonker.

 • 3: Slangenbeet

  Als verpleegkundige bij Defensie kun je overal ter wereld terechtkomen. En daar zijn sommige vijanden letterlijk tot op de tanden bewapend...

 • 4: Krappe ruimtes

  Om een gewonde te verzorgen achter in onze ziekenauto moet je geen last van claustrofobie hebben. Of van wagenziekte.

 • 5: Hechten op zee

  Hechten als Verpleegkundige is best spannend. Zeker met enorme golven die tegen het schip aan beuken. En zonder verdoving.