Veelgestelde vragen
Waarmee kunnen we je helpen?

Werkstudent
-
Is Defensity College goed voor mijn CV?
Defensity College is een unieke ervaring, waarbij je niet alleen relevante werkervaring opdoet, maar ook jezelf professioneel ontwikkelt en op de kaart zet. Ook als je niet de ambitie hebt bij Defensie te blijven, maakt DC een goede indruk op potentiële andere werkgevers.
-
Wat kan ik doen na Defensity College?
Na Defensity College heb je een goed gevulde rugzak voor de rest van je carrière. DC biedt geen garantie om bij Defensie te kunnen blijven, maar je ontwikkelt wel een stevige basis en een netwerk. Als je wilt blijven, zullen we vanuit DC ons ook inzetten om dat mogelijk te maken. Je kunt beroepsmilitair worden, reservist of burgermedewerker. Je kunt er ook voor kiezen afscheid te nemen van Defensie. In dat geval neem je een berg aan ervaring en kennis mee. Ook heb je een netwerk waar je voor altijd op kunt bouwen. Eens een DC’er, altijd een DC’er. Dankzij de DC Alumnivereniging blijf je altijd verbonden.
-
Ik doe een studie geneeskunde en moet coschappen lopen. Kan ik dat combineren met Defensity College?
Soms lukt dat. We houden rekening met je coschappen en in samenwerking met je talentmanager plan je jouw werkplekken hier omheen. Overleg ook met je begeleider vanuit je studie of je tijd kan maken voor Defensity College.
-
Kan ik vanuit mijn studie nog wel op uitwisseling naar het buitenland als ik bij Defensity College werk?
Ja dat kan. In sommige gevallen word je dan even op een inactieve status gezet, maar soms kun je zelfs in het buitenland nog een werkplek invullen op bijvoorbeeld een ambassade of NAVO- of EU-basis.
-
Ik heb veel contacturen voor mijn studie. Kan ik ook thuis, in de avonden of in het weekend werken?
Een doel van Defensity College is om je kennis te laten maken met de organisatie. Dat doe je niet vanuit je studentenkamer, maar op een kazerne met collega’s om je heen. Bovendien zijn er verplichte activiteiten, die bijna altijd overdag plaatsvinden. In sommige gevallen is thuis werken mogelijk, maar het beperkt je mogelijkheden voor werkplekken aanzienlijk. Alleen thuis of buiten kantoortijden werken, is dus geen optie. Als je verwacht dat je slechts een beperkte periode minder beschikbaar bent tijdens kantoortijden, kan samen worden gekeken naar de mogelijkheden.
-
Waarom hechten jullie zoveel waarde aan mijn studieresultaten?
We hechten vooral waarde aan je behaalde ECTS, omdat we vanuit Defensie jouw actuele studiekennis enorm waarderen. Je studie staat daarom altijd voorop. Om zeker te zijn dat Defensity College jouw studie niet in de weg staat, vragen we bijvoorbeeld ook voldoende ECTS te halen bij je studie om te groeien in rang binnen het werkstudentenprogramma.
-
Hoe lang ben je DC’er?
Vanaf het moment dat je bent aangenomen bij Defensity College, kun je militair werkstudent zijn totdat je niet meer bent ingeschreven bij een hbo- of wo-instelling. Vanaf je sollicitatie moet je in ieder geval nog twintig maanden studeren. De duur van het werkstudentschap verschilt daarom per werkstudent. Echter, eens een DC’er, altijd een DC’er. Dankzij de DC Alumnivereniging blijf je altijd verbonden.
-
Worden reiskosten vergoed?
Ja, je reiskosten worden vergoed.
-
Hoe word ik uitbetaald?
Je hebt als militair werkstudent een 0-urencontract. Dat betekent dat je wordt uitbetaald voor het aantal uren dat je je inzet voor je werkplek en Defensity College. Die uren noteer je in ons systeem, waarna deze worden gecontroleerd en eenmaal per maand worden uitbetaald.
-
Hoeveel verdien ik?
Na je aanstelling krijg je de rang van korporaal met het daarbij behorende salaris, afhankelijk van je leeftijd, conform de CAO van Defensie. Check hiervoor de meest actuele salaristabel (die is gebaseerd op een fulltime aanstelling). Voor meer informatie over je aanstelling als reservist, klik hier [ https://werkenbijdefensie.nl/interessegebieden/reservisten/ ]. Je kunt, als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, groeien in rang tijdens je werkstudentschap. Dat kan bijvoorbeeld door werkplekken af te ronden en verplichte vormingsmodules te volgen. Bij je nieuwe rang hoort uiteraard het bijbehorende salaris.
-
Kan ik alle uren die ik werk declareren?
In principe kun je alle uren die je besteedt aan je werkplek en het vormingsprogramma declareren, tenzij wordt vermeld dat iets een onbetaalde activiteit is.
-
Hoeveel uren kan ik maken als militair werkstudent?
Je zult gemiddeld minimaal 8 en maximaal 16 uur in de week kwijt zijn je werkplek. In totaal mag je niet meer dan 104 dagen werken op een werkplek per jaar. Daarnaast besteed je tijd aan het vormingsprogramma. Hoeveel vormingsactiviteiten je mag doen, hangt af van hoeveel uur je besteedt aan je werkplek. De hoeveelheid vormingsuren mag nooit meer zijn dan 2/3 werkplek versus 1/3 vormingsprogramma. In totaal mag je niet meer dan 52 dagen per jaar aan vormingsactiviteiten besteden.
-
Hoe word ik begeleid?
Vanaf je aanstelling krijg je een talentmanager Deze begeleidt jou gedurende je gehele traject van Defensity College. Samen kijken jullie naar jouw sterke punten en ontwikkelpunten en hoe je deze verder kunt trainen. De talentmanager is ook degene die je helpt bij de matching voor werkplekken en met wie je periodiek evalueert. Ook kun je bij je talentmanager terecht met praktische vragen.
-
Wat voor keuzemodules zijn er?
Het aanbod van keuzemodules verschilt per jaar. Ook kun je zelf modules aandragen die bij kunnen dragen aan het vormingsprogramma. Team Opleiding en Training toetst of deze modules aan de juiste criteria voldoen.
-
Welke onderdelen zijn verplicht?
Iedere werkstudent volgt in ieder geval de Defensity College Intro en verschillende theoretische modules over Defensie. Ook word je militair opgeleid tijdens de Algemene Militaire Opleiding voor reservisten (AMO), die je daarna jaarlijks moet opfrissen middels de Militaire Basisvaardigheden (MBV). Na deze primaire verplichtingen, moet je modules volgen om bevorderd te worden. Hieronder vallen bijvoorbeeld het Defensity College Young Talentsprogramma (persoonlijke ontwikkeling) en trainingen in Cyber Security en beleidsmatig schrijven. Ook is voor iedere militair werkstudent de vierjaarlijkse DC-dag verplicht. Daarbij komen alle militair werkstudenten bij elkaar en worden verschillende soorten activiteiten georganiseerd.
-
Hoeveel vormingsactiviteiten mag ik doen?
Hoeveel vormingsactiviteiten je mag doen, hangt af van hoeveel tijd je aan je werkplek besteedt. De verhouding werk versus vorming mag nooit meer zijn dan 2/3 werkplek versus 1/3 vormingsprogramma. Daaronder vallen ook verplichte activiteiten.
-
Hoe ziet het vormingsprogramma eruit?
Tijdens je tijd bij Defensity College wordt veel aandacht geschonken aan jouw vorming. Het gaat om zowel militaire als persoonlijke vorming. Vanaf het eerste moment krijg je een talentmanager Deze begeleidt jou gedurende jouw traject en bespreekt met jou hoe jij in je kracht staat en hoe je kunt werken aan je ontwikkelpunten. Daarnaast is er het DC-vormingsprogramma, dat bestaat uit verplichte en keuzemodules. Denk bijvoorbeeld aan de verplichte Algemene Militaire Opleiding voor reservisten (AMO) en het Young Talents Programma, waarin je veel leert over jezelf in verschillende rollen. Team Opleiding en Training is verantwoordelijk voor dit vormingsprogramma en toetst of alle modules voldoende bijdragen aan jouw vorming.
-
Kan ik uitgezonden worden?
Als militair werkstudent zal jou nooit gevraagd worden om op uitzending te gaan. Daar ben en word je niet voor opgeleid. Als reservist ben je sowieso niet verplicht om op uitzending te gaan.
-
Wat leer je tijdens de Algemene Militaire Opleiding?
Tijdens de Algemene Militaire Opleiding (AMO) leer je de militaire basisvaardigheden. Zo leer je bijvoorbeeld schieten, Zelfhulp Kameradenhulp (ZHKH: militaire EHBO), militair recht, navigeren met kaart en kompas en je gaat oefenen met een gasmasker. Ook krijg je onder andere les in militaire veiligheid en ethiek.
-
Wanneer begint de militaire opleiding?
De Algemene Militaire Opleiding (AMO) wordt op verschillende momenten per jaar aangeboden. Je volg deze opleiding zo snel mogelijk na je aanstelling en tenminste binnen een jaar. Als je de AMO niet hebt gevolgd, mag je niet deelnemen aan andere militaire activiteiten en mag je je uniform niet dragen. Wel kun je, voordat je de militaire opleiding afrondt, al in civiele kleding beginnen op een werkplek.
-
Wat voor opleiding moet ik doen om militair te worden?
Als militair werkstudent ben je verplicht tenminste de Algemene Militaire Opleiding (AMO) voor reservisten volgen. Dat is het eerste moment dat je een uniform mag dragen. Er worden meerdere AMO’s per jaar gegeven. De duur, locatie en samenstelling van de AMO’s verschillen per organiserend krijgsmachtdeel. Gemiddeld duurt het twee weken aaneengesloten of verspreid over een langere periode. Je schrijft je in voor een AMO die voor jou goed uitkomt, onafhankelijk van het krijgsmachtdeel waar je onder valt. Zo heb je zoveel mogelijk keuze en kun je snel van start.
-
Hoe fit moet je zijn?
Als militair werkstudent mogen we van je verwachten dat je fysiek gezond bent en een goede conditie hebt. Maar je hoeft echt niet de conditie te hebben van een marinier of infanterist. Defensie werkt met verschillende fitheidsniveaus. Jij zult gekeurd worden op niveau 1. Wil je weten wat je moet kunnen en hoe je daarvoor kunt trainen? Defensie heeft [werkenbijdefensie.nl/training] trainingsschema’s ontwikkeld, zodat jij je goed kunt voorbereiden.
-
Bij welk krijgsmachtdeel kom ik terecht?
Als militair werkstudent ben je relatief vrij zelf te kiezen bij welk krijgsmachtdeel je terecht komt. Verdiep je daarom in de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee om te weten waar jij je het meest verbonden mee voelt. Het kan echter zijn dat er net veel aanmeldingen zijn voor een specifiek krijgsmachtdeel, waardoor je bij je tweede keuze terecht komt. Voor het doorlopen van het DC-programma maakt je keuze niets uit.
-
Ben ik echt militair?
Je wordt reservist. Dat betekent dat je een soort parttime militair bent. Je wordt getraind in de militaire basisvaardigheden. Maar je wordt bijvoorbeeld niet uitgezonden naar oorlogsgebied. Verwacht ook niet dat je wekelijks door de modder kruipt of stoere gevechtstrainingen uitvoert. Hoewel de militaire basisvaardigheden zeker onderdeel zijn van het programma en je veel leerzame militaire activiteiten zult meemaken, zul je vooral veel je hersens gebruiken op kantoor.
-
Hoe ziet een gemiddelde dag van een DC’er eruit?
Als militair werkstudent besteed je gemiddeld 16 uur per week aan Defensity College. Dat betekent bijvoorbeeld acht uur op je werkplek en acht uur aan vormingsactiviteiten. De dagindeling verschilt enorm per werkplek, maar hier is een voorbeeld:
- 06:30: BIEPBIEPBIEP! De wekker gaat, snel tandenpoetsen, uniform in je rugtas en hoppa, naar het station.
- 08:00: Nog even omkleden en bakkie pakken voordat de vergadering start. De meeste collega’s zitten al even achter hun bureau, maar gelukkig ben je niet de laatste die aankomt. Je kunt nog net een paar mailtjes van je talentmanager en je werkplekbegeleider beantwoorde
- 08:30: Start van de vergadering. Je hebt zelf ook een punt op de agenda laten zetten en die neemt de meeste tijd in beslag. “Goed idee,” werd er gezegd, “maar hoe brengen we dat in de praktijk?” Daar had je natuurlijk al over nagedacht, dus dat kon je mooi uitvoerig bespreken.
- 10:00: Je zoekt nog wat dingen uit naar aanleiding van de vergadering. Paar mailtjes eruit, een telefoontje en nog wat werken aan je rapport.
- 11:30: Lunch! Ja, beetje vroeg, maar militairen houden van een vroeg ritme.
- 12:00: Terug op de werkplek. De rest van de dag kun je lekker aan je rapport werken zonder gestoord te worden. Gelukkig zijn er wat collega’s op kantoor aan wie je een aantal inhoudelijke vragen kunt stellen. Maar zeker op het einde van de middag, als je collega’s langzaamaan naar huis vertrekken, kun je echt even wat meters maken met schrijven.
- 16:30 tijd om af te ronden. Nog even die alinea aftikken, anders ben je dat volgende week weer vergeten. Je kunt nog even doorwerken en met een aantal collega’s eten in de kantine, maar je besluit dit keer op tijd naar huis te gaan. Morgen namelijk weer een druk programma. Dan is de DC-dag, die vier keer per jaar plaatsvindt. Zin in! Leuk om de andere werkstudenten weer eens te zien!
-
Hoe lang duurt een werkplek?
Een werkplek duurt in principe zes maanden, waarna je doorgaat naar een volgende werkplek. In sommige gevallen kan je werkplek worden verlengd. Om echter Defensie zo breed mogelijk te leren kennen, raden we militair werkstudenten aan na zes maanden een nieuwe werkplek te kiezen.
-
Op welke locaties kan ik werken?
Defensie heeft kazernes en dus werkplekken door heel Nederland. Samen met jou wordt gekeken naar welke werkplek geschikt is voor jou en daarbij wordt ook rekening gehouden met locatie. Er zijn echter ook werkstudenten die bijvoorbeeld in Leiden studeren, maar een te gekke werkplek vonden in Havelte. De meeste werkstudenten hebben het voor hun ideale werkplek over om te reizen. Vaak kun je op kazernes ook overnachten als dit nodig is. In sommige gevallen is het mogelijk om thuis te werken. De vormingsactiviteiten van Defensity College vinden zoveel mogelijk centraal in het land plaats, met af en toe een activiteit op juist een hele andere locatie, zodat je Defensie zo goed mogelijk leert kennen. Het hoofdkwartier is op het Marine Etablissement Amsterdam (MEA). Hier bevindt zich de staf en zijn ook regelmatig activiteiten.
-
Kan ik eerst kijken of er wel een geschikte werkplek is voordat ik aan de militaire opleiding begin?
Er is altijd wel een werkplek voor je te vinden. De zoektocht naar een geschikte werkplek begint direct bij je aanstelling, dus je kunt in sommige gevallen ook al werken voordat je de militaire opleiding gedaan hebt. Het is echter niet zo, dat je eerst kunt wachten tot je de ideale werkplek hebt gevonden om dan pas de militaire opleiding te volgen. Er wordt immers sowieso van je verwacht dat je deze militaire opleiding gaat volgen.
-
Wat kan ik specifiek voor opdrachten/werkplek doen met mijn studie?
De mogelijkheden zijn zo divers, dat we daar geen kort antwoord op kunnen geven. Het is bijvoorbeeld niet zo, dat je met een studie Rechten maar één soort werkplek kunt krijgen. Of dat je met een technische studie alléén maar op een technische afdeling terecht kan komen. Er wordt samen met jou gekeken naar zowel je studie als je interesses. Voor voorbeelden van werkplekken kun je zelf ook nog eens op de website en onze social media kijken. Hier staan persoonlijke verhalen van militair werkstudenten. Hun verhalen zijn illustratief, maar de mogelijkheden reiken dus verder.
Wat we wel kunnen zeggen, is dat jouw werkzaamheden altijd passen bij jouw opleidingsniveau. Je taken worden altijd inhoudelijk getoetst aan een aantal criteria. Zo moet er een win-win situatie zijn voor zowel jou als militair werkstudent, als voor de werkplek. Jij moet wat kunnen leren van de werkplek, hetzij over je vakgebied, hetzij over Defensie. Bij jouw takenpakket kan bijvoorbeeld horen dat je een adviesrapport schrijft of dat je meewerkt aan de ontwikkeling van doctrines en opleidingen. Ook kun je technische oplossingen bedenken voor nieuw materiaal of bedrijfsmatige processen onder de loep nemen. Of je kunt evenementen plannen en organiseren. Je kunt onderdeel uitmaken van een onderzoeksteam of als analist je blik werpen op actuele ontwikkelingen die relevant zijn voor Defensie. Ook in je takenpakket liggen dus vele mogelijkheden.
-
Wat kan ik doen om de kans om aangenomen te worden te vergroten?
Lees de website goed door, zodat je weet wat Defensity College inhoudt voordat je solliciteert. Zorg ervoor je voldoet aan de eisen en je alle documenten uploadt tijdens het sollicitatieproces. Verdiep je van tevoren in Defensie en denk na over de meerwaarde die jij met jouw kracht en kennis meebrengt. Maak je CV zo volledig mogelijk. Verwijs dus ook naar extra curriculaire activiteiten bij verenigingen etc. Zo krijgen wij een goed beeld van hoe jij je studie en sociale leven inricht.
-
Hoelang duurt het sollicitatieproces?
Na je eerste aanmelding via de website, duurt het ongeveer twee weken voordat je een reactie krijgt. Daarna volgt nog een gesprek en verschillende keuringen. In totaal duurt het aannameproces gemiddeld drie tot vijf maanden, onder andere afhankelijk van hoe snel je zelf dingen oppakt.
-
Ik studeer nog iets minder dan twintig maanden. Kan ik nog solliciteren?
Het aannametraject duurt relatief lang en om ervoor te zorgen dat het voor zowel jou als voor ons de tijdsinvestering waard is, moet je nog minimaal twintig maanden studeren aan een hbo- of wo-instelling. Ga je na je huidige studie nog een andere hbo- of wo-studie volgen en blijf je daardoor nog minimaal twintig maanden studeren? Solliciteer!
-
Ik heb nog geen 100 ECTS. Heeft het toch zin om te solliciteren?
We hechten waarde aan je behaalde ECTS, omdat we jouw actuele kennis van een specifiek vakgebied graag inzetten. Daarom moet je echt eerst 100 ECTS verdiend hebben om door de eerste selectie te komen. Heb je eerder al een andere hbo- of wo-studie gedaan waarbij je (meer dan) 100 ECTS hebt verdiend? Dan kom je ook in aanmerking. Ook als je meerdere aan elkaar gerelateerde studies doet en je hebt bijvoorbeeld bij de ene studie 60 ECTS verdiend en bij de ander 40 ECTS, kun je solliciteren. Licht dit dan wel toe in je motivatiebrief. Heb je nu nog geen 100 ECTS, maar weet je zeker dat je die over een maand wel hebt? Wacht dan nog even, of vermeld expliciet in je motivatiebrief waarom je niet wilt wachten.
-
Is er een beperkt aantal plekken?
Op dit moment hebben we genoeg ruimte voor sollicitanten. Dit kan echter in de toekomst veranderen, dus wacht niet met solliciteren als je voldoet aan de eisen.
-
Kan ik op elk moment solliciteren?
Defensity College heeft een doorlopend sollicitatieproces. Er zijn dan ook geen deadlines. Je kunt dus elk moment solliciteren. Echter moet je wel aan een aantal eisen voldoen. Lees die goed door op de website. Zo moet je tenminste 100 ECTS hebben behaald. Vaak heb je dat nog niet in je eerste jaar. Daarnaast moet je nog twintig maanden studeren, dus wacht er ook weer niet te lang mee.
-
Hoe ziet het sollicitatietraject eruit?
Alles start bij de sollicitatieknop op de website. Daarna krijg je een aantal basisvragen, zoals je naam, leeftijd, contactgegevens en wordt een eerste check gedaan of je voldoet aan de basiseisen. Vervolgens word je gevraagd je motivatiebrief en cv te uploaden. Let erop dat je dit volledig doet, want anders wordt je sollicitatie niet in behandeling genomen. Na je aanmelding kan het ongeveer twee weken duren voordat je een reactie per mail of telefoon krijgt. Je kunt te horen krijgen dat je wordt afgewezen, of je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Bevalt het wederzijds na het gesprek? Dan ga je de verdere keuring in, met onder andere een capaciteitentest, persoonlijkheidsvragenlijst, psychologische keuring, fysieke keuring en een veiligheidsonderzoek. Klik HIER (werkenbijdefensie.nl/sollicitatie#sollicitatie-keuring) voor meer informatie over het keuringstraject.
-
Wanneer kom ik in aanmerking voor Defensity College?
Lees voor de functie-eisen goed de website werkenbijdefensie.nl/werkstudent door. Houd er daarnaast rekening mee, dat je tijdens het sollicitatieproces alle benodigde documenten uploadt. Welke documenten dit zijn, zal duidelijk worden tijdens het proces. Upload aan het begin van je sollicitatie in ieder geval je CV en motivatiebrief, anders wordt je sollicitatie niet in behandeling genomen.