Veelgestelde vragen
Waarmee kunnen we je helpen?

-
Krijg ik reiskostenvergoeding?
Je kunt een studentreisproduct aanvragen via www.duo.nl die je ook gebruikt voor de reizen van en naar de BPV. Als je hier geen gebruik van kunt of wilt maken kun je contact opnemen met adminveva@mindef.nl
-
Wat kan mijn zoon/dochter na Defensie met zijn/haar diploma?
Het diploma dat een leerling na de VeVa krijgt is een erkend MBO-2 of MBO-3 diploma. Dit betekent dat uw zoon/dochter met een VeVa-diploma ook prima in de 'burgermaatschappij' kan solliciteren.
-
Is mijn zoon/dochter verzekerd van een baan bij Defensie?
Defensie reserveert functies speciaal voor VeVa-leerlingen. Dat wil echter niet zeggen dat een VeVa-leerling niet hoeft te solliciteren. Onderdeel van een sollicitatie bij Defensie is een keuring- en selectietraject. Om aangenomen te worden bij Defensie moet een positief advies worden verkregen voor aanname op desbetreffende functie. Daarnaast is een positief advies van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst naar aanleiding van het veiligheidsonderzoek verplicht. Kijk voor meer informatie op www.werkenbijdefensie.nl/werken-bij/toelatingseisen-en-keuring
Voor elke VeVa-leerling die aan deze voorwaarden voldoet, heeft Defensie een functie gereserveerd.
-
Mag er voor de VeVa-opleiding aanvullende eisen worden gesteld voor de toelating?
Ja, conform het toelatingsrecht (wet vroegtijdige aanmelddatum en toelatingsrecht tot het mbo) mag voor toelating tot de opleiding Veiligheid en Vakmanschap aanvullende eisen stellen worden gesteld voor psychische en fysieke geschiktheid tijdens de intake.
-
Waar kan ik de VeVa documenten vinden?
De VeVa documenten zullen zichtbaar worden als je VeVa Profiel is aangevuld (oranje knop; rechtsboven) en het ROC je verwerkt heeft al leerling
-
Waar kun je je inschrijven voor de opleiding?
Veiligheid en Vakmanschap wordt in samenwerking met 21 ROC’s op 23 locaties aangeboden. Inschrijven kan via een van deze ROC’s.
-
Wat is het verschil tussen het Sport Medische Advies en de aanstellingskeuring?
Het SMA krijg je aan het begin van de VeVa-opleiding. De aanstellingskeuring krijg je nadat je de opleiding hebt afgerond en als je gaat solliciteren bij Defensie. Deze medische aanstellingskeuring bestaat uit:
- Een gesprek met een arts om het medische vragenformulier door te nemen eventueel aangevuld met lichamelijk onderzoek.
- Het meten van het gewicht en de bloedruk.
- Een gehoortest
- Een ogentest
- Het afleggen van fysieke testen.
- Aan het eind van de dag volgt de uitslag bij de arts
Op de VeVa-opleiding leg je een goede basis om door de aanstellingskeuring heen te komen. Maar het is geen garantie.
-
Wat zijn de kosten van de opleiding?
De wettelijke kosten voor het lesgeld zijn wettelijk bepaald. Als je onder de 18 bent, betaal je overigens helemaal geen lesgeld. Verder kent elk ROC specifieke kosten voor de VeVa-opleiding (voor bijvoorbeeld readers, laptop, toelatingstesten en eventueel een schooluniform). Defensie verzorgt de stage, vergoedt de reiskosten naar de Defensielocatie en geeft een maandelijkse stagevergoeding. Tijdens de stage verstrekt Defensie ook de kleding en maaltijden voor de leerlingen.
-
Wat zijn de eisen voor de opleiding?
Je kunt met de VeVa-opleiding starten als je 15 of 16 jaar bent, en je een vmbo-diploma hebt behaald. De toelatingsprocedure bestaat uit:
• een intake
• een Sport Medisch Advies (SMA);
• een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG); Het formulier kan je vinden bij de VeVa documenten, deze zal zichtbaar worden als het ROC je heeft verwerkt als leerling.
• Let op: VOG dient niet ouder te zijn dan 3 maanden. -
Als je niet bij Defensie gaat werken, wat kan je dan met dit VeVa-diploma in de burgermaatschappij?
Voor iedere vakrichting krijg je een volwaardig mbo-diploma waar je ook buiten Defensie alle kanten mee op kunt. Je leert een vak en dankzij je tijd bij Defensie beschik je over discipline, een goede conditie en de ervaring van het samenwerken in teams.
-
Welk beroep binnen Defensie kun je straks met de VeVa-opleiding gaan uitoefenen?
Met de verschillende krijgsmachtdelen (Marine, Landmacht, Luchtmacht) en vakrichtingen kun je alle kanten op: van automonteur tot verpleegkundige, van elektricien tot infanterist en van chauffeur tot matroos logistieke dienst. Bekijk meer beroepen via de beroepentest.
-
Zijn de aanmeldingseisen op elk ROC hetzelfde?
Ja, de ROC’s hanteren eenzelfde uniforme toelatingsprocedure voor VeVa.
-
Ik heb een onvoldoende voor Engels op mijn cijferlijst, kan ik dan toch solliciteren?
Je hebt een voldoende voor Engels nodig (net als voor Nederlands) om te mogen solliciteren bij Defensie.
Wel mag je, als je besluit om het deelcertificaat te halen, alvast solliciteren op de functie die jij graag wilt. Ten tijde van het allerlaatste gesprek moet je wel je behaalde deelcertificaat kunnen tonen.