Veelgestelde vragen
Waarmee kunnen we je helpen?

Uitzendingen
-
Wordt mijn zoon/dochter straks uitgezonden?
Dat is mogelijk. Elke militair moet bereid zijn om uitgezonden te worden. Omdat we willen dat onze mensen uitstekend voorbereid op uitzending gaan, gaat er een periode van intensieve voorbereidingen aan vooraf. Een uitzendingsperiode duurt gemiddeld 2 tot 6 maanden. Na een uitzending geldt een rustperiode waarin de militair niet direct wéér op uitzending gestuurd kan worden. Ook na de uitzending is een uitstekende personeelszorg gegarandeerd, zelfs als een militair niet meer in dienst is.
-
Hoe gaat een uitzending bij Defensie in zijn werk en wie komen daarvoor in aanmerking?
In principe komt iedere militair voor een uitzending in aanmerking. Vooraf wordt een gedegen voorbereiding gepland van 3 tot 6 maanden. Na een uitzending wordt iemand doorgaans minimaal één jaar niet uitgezonden.
-
Hoe is de communicatie met het thuisfront als je op uitzending bent?
Communicatie met het thuisfront is tegenwoordig goed geregeld. Er bestaat een thuisfrontcommitee die met ondersteuning vanuit Defensie betrokken familie van uitgezonden militairen goed informeert en regelmatig bijeenkomt.
-
Hoe oud moet je zijn om uitgezonden te worden?
De minimumleeftijd om uitgezonden te worden is 18 jaar.
-
Hoe lang kan ik maximaal uitgezonden worden?
Over het algemeen is 6 maanden de maximale uitzendduur (uitzonderingen daargelaten).
-
Wanneer hoef je niet op uitzending?
Vrouwen die zwanger zijn mogen niet op uitzending. Vrouwen met een kind jonger dan vier jaar zijn niet verplicht om op uitzending te gaan. Verder moeten er wel zeer zwaarwegende bezwaren zijn om iemand niet op uitzending te sturen.
-
Ben je verplicht om op uitzending te gaan?
Ja. Iedereen die als militair bij Defensie werkt kan in aanmerking komen voor een uitzending. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Vrouwelijke militairen die kinderen hebben onder de leeftijd van vier jaar zijn bijvoorbeeld niet verplicht om op uitzending te gaan.