Veelgestelde vragen
Waarmee kunnen we je helpen?

Studeren
-
Wat is een officier?
Volgens Van Dale is een officier ‘een (militair) persoon die het bevel voert.’ Binnen Defensie hanteren we de uitleg ‘een militair met de rang van tweede luitenant of hoger.’ Als officier bij de Marine, Landmacht, Luchtmacht of Marechaussee geef je, afhankelijk van je functieleiding aan een team van militairen en neem je beslissingen die impact hebben.
-
Wat doet een officier?
Als officier ben je binnen jouw vakgebied verantwoordelijk voor een groep militairen of ben je specialist binnen je eigen vakgebied. Je geeft dus bijvoorbeeld leiding aan technici, geneeskundige professionals of collega’s in gevechtsfuncties. Net als in een ‘gewone’ organisatie zorg je voor het plannen, uitvoeren en evalueren van opdrachten en voor de begeleiding van je medewerkers. Je woont vergaderingen bij en zorgt voor een juist onderhoud van het aan jou beschikbaar gestelde materiaal.
Ook verzorg je de opleiding en vorming van je personeel en motiveer je hen onder alle denkbare omstandigheden, zoals (internationale) oefeningen en uitzendingen.
-
Hoe word je officier?
Officier word je door de Officiersopleiding te volgen bij Defensie. Als je een VWO-diploma hebt, duurt deze opleiding 4 jaar. Met een HBO- of WO-diploma duurt de opleiding – afhankelijk van je toekomstige functie en het krijgsmachtdeel - maximaal 1 jaar. Beide opleidingen starten met de Beroepsopleiding en eindigen met de Vaktechnische Opleiding, waarin je de specifieke vakkennis voor jouw vakgebied leert. De duur van de vakopleiding is afhankelijk van de functie waar je op solliciteert.
De Officiersopleiding is een driejarig bachelorprogramma. Dit programma volg je in 4 jaar omdat je tussendoor ook op oefening gaat.
. Je volgt deze volledig geaccrediteerde opleiding op universitair niveau aan de Faculteit Militaire Wetenschappen van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). De NLDA beschikt over twee universiteitscampussen: de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda en het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder. De functie waar je op solliciteert bepaalt waar jij je bachelor zult volgen.
Lees hier meer over studeren bij Defensie na je VWO of lees hier meer over officier worden met een HBO- of WO-diploma.
-
Welke studies kun je bij Defensie doen?
Defensie biedt drie geaccrediteerde bachelorstudies op universitair niveau: Krijgswetenschappen, Militaire Bedrijfswetenschappen en Militaire Systemen & Technologie. Je studiekeuze bepaalt waar jij je bachelor zult volgen, aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda of het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder.
-
Welke vakken volg je allemaal?
Je studierichting bepaalt welke vakken je precies volgt. Defensie biedt drie geaccrediteerde bachelorstudies op universitair niveau: een strategische, bedrijfseconomische en technische variant. Benieuwd naar alle verschillende vakken en het verloop van de studie per jaar? Ontdek alles over de bachelor Krijgswetenschappen, de bachelor Militaire Bedrijfswetenschappen en de bachelor Militaire Systemen & Technologie.
-
Hoe is de verhouding tussen theorie en praktijk?
Tijdens de Officiersopleiding zit je geregeld in de collegebanken, maar ga je bijvoorbeeld ook op bivak of op varende stage (alleen bij de Marine) om dat wat je hebt geleerd in de praktijk te brengen. Bekijk hier de verhouding tussen theorie en praktijk per studie: Krijgswetenschappen, Militaire Bedrijfswetenschappen, Militaire Systemen & Technologie.
-
Waar ga je studeren?
De Nederlandse Defensie Academie (NLDA) beschikt over twee universiteitscampussen: de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda en het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder. Je studiekeuze bepaalt waar jij je bachelor zult volgen. Benieuwd naar deze dynamische omgevingen? Bekijk hier de virtual tour van het KIM en hier de virtual tour van de KMA. Of meld je meteen aan voor een infodag!
-
Hoe lang duurt de Officiersopleiding?
Als je na je VWO instroomt, duurt deze opleiding ongeveer 4 jaar. Met een HBO- of WO-diploma duurt de opleiding meestal zo’n 1,5 jaar. Beide opleidingen starten met de Beroepsopleiding en eindigen met de Vaktechnische Opleiding (VTO), waarin je de specifieke vakkennis voor jouw vakgebied leert. De duur van de VTO is afhankelijk van de functie waarop je solliciteert.
-
Hoe zwaar is de Officiersopleiding?
Iedereen ervaart de Officiersopleiding natuurlijk anders. Als officier moet je onder alle omstandigheden leiding kunnen geven en hier word je goed op voorbereid tijdens je opleiding. In de eerste fase van je opleiding leer je bijvoorbeeld de basisvaardigheden waarover elke militair moet beschikken, zoals schieten en lopen met bepakking. Je gaat ook geregeld op bivak of op varende stage (alleen bij de Marine) om dat wat je hebt geleerd in de praktijk te brengen. Benieuwd naar de ervaringen van officieren die je voorgingen? Bekijk onze YouTube-serie Learn to Lead!
-
Hoe ‘vrij’ ben je als je op de KMA of het KIM zit?
Als je de Officiersopleiding doet, woon en studeer je doordeweeks op de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda of aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder. Overdag volg je de onderdelen die horen bij je studie, maar je hebt ook genoeg tijd om te sporten, af te spreken met medestudenten of de stad in te gaan. In het weekend mag je uiteraard naar huis en kun je je vrienden en familie weer zien. Tenzij je op oefening bent, natuurlijk.
-
Hoe is het studentenleven op de KMA of het KIM?
Als officier in opleiding ben je naast student natuurlijk ook militair. Zowel de KMA als het KIM hebben een actieve studentenvereniging (het Korps Adelborsten en het Cadettencorps) die een belangrijke rol speelt in je vorming als officier, zowel persoonlijk als beroepsmatig, maar ook allerlei andere activiteiten organiseert. Op de campussen zijn ook allerlei andere voorzieningen aanwezig, zoals een bibliotheek, een restaurant en uitgebreide faciliteiten om te sporten. Benieuwd naar deze dynamische omgevingen? Bekijk hier de virtual tour van het KIM en hier de virtual tour van de KMA.
-
Met welk profiel kan ik de Officiersopleiding doen?
In principe kun je met elk profiel officier worden. Voor sommige technische officiersfuncties heb je Natuur & Gezondheid of Natuur & Techniek nodig. Selecteer hier je profiel en ontdek uit welke officiersfuncties jij kunt kiezen. En check voordat je solliciteert altijd goed de functie-eisen in de vacaturetekst (onder het kopje ‘jouw profiel’).
-
Hoe oud moet je zijn om officier te worden?
Solliciteren naar een officiersfunctie kan vanaf 17 jaar. De maximale leeftijd om te kunnen solliciteren verschilt per functie. Check voordat je solliciteert altijd goed de functie-eisen in de vacaturetekst (onder het kopje ‘jouw profiel’).
-
Ga je als officier altijd op uitzending?
Als militair moet je er altijd rekening mee houden dat je uitgezonden kunt worden. Of jij daadwerkelijk tijdens je loopbaan een uitzending meemaakt, is moeilijk te voorspellen. Maar vraag het iedere officier die het heeft meegemaakt en je zult altijd hetzelfde antwoord krijgen: een uitzending is een bijzondere periode en geeft je unieke werk- en levenservaring. Je groeit erdoor, zowel professioneel als persoonlijk.
-
Welke carrièrekansen heb je als officier?
Na je opleiding start je in je eerste officiersfunctie. Daarna kun je, net zoals bij een ‘gewone’ organisatie, doorgroeien naar hogere functies. Jouw prestaties en ambities zijn van grote invloed op het feit of en wanneer je bevorderd wordt. Wie weet ben jij over een aantal jaar wel een van onze generaals of leidt je loopbaan helemaal naar de functie van Commandant der Strijdkrachten! Daarnaast is het goed om te weten dat je als officier ook je kansen op een baan buiten Defensie vergroot. Want er zijn veel werkgevers die graag een ex-militair in dienst nemen.
-
Hoe weet je of je geschikt bent om officier te worden?
Behalve een minimumleeftijd om te solliciteren en het vereiste vooropleidingsniveau gelden voor elke officiersfunctie nog specifieke eisen. In ons selectie-, keuring- en aannameproces kijken we of jij over de juiste mentale en fysieke vaardigheden beschikt om te kunnen beginnen aan de Officiersopleiding. Je moet in elk geval ambitieus en leergierig zijn, en een gezonde dosis doorzettingsvermogen gaat je zeker helpen tijdens je opleiding. Je hoeft geen geboren leider te zijn, maar als je vaak het voortouw neemt bij beslissingen of een groep vrienden dezelfde kant op kunt sturen, zal dat zeker helpen. En wat je niet kunt, zullen wij je leren.
-
Hoe meld ik me aan voor een studie bij Defensie?
Je aanmelden voor een studie bij Defensie gaat nét iets anders dan bij een ‘gewone’ universiteit. Omdat je na je studie meteen start in de rol van officier solliciteer je voordat je begint met studeren naar een specifieke functie. Denk aan Officier Logistieke Dienst, Officier ICT Manager of Officier Bouwtechniek. Wil je ontdekken welke officiersfunctie bij jou past? Ga naar het Defensie Keuzekompas.
-
Hoe zwaar telt je cijferlijst mee bij de toelating?
Of we naar je cijferlijst kijken, ligt aan de functie waarnaar je solliciteert. In sommige gevallen moet je bijvoorbeeld minimaal een 5,5 hebben voor wiskunde. Check voordat je solliciteert altijd goed de functie-eisen in de vacaturetekst (onder het kopje ‘jouw profiel’).
-
Ik heb een medische aandoening. Kan ik dan wel studeren/officier worden bij Defensie?
Of je met een medische aandoening bij Defensie aan de slag kunt, ligt geheel aan welke aandoening je hebt en de ernst ervan. Aandoeningen zoals diabetes, chronische darmontstekingen en (actieve) astma maken je bijvoorbeeld ongeschikt voor een militaire functie bij Defensie. Twijfel je over je aandoening of heb je vragen? Je kunt altijd een vrijblijvende en kosteloze afspraak maken met de medische afdeling in het keuringscentrum in Amsterdam. Zij kijken dan specifiek naar jouw situatie en of dit problemen kan opleveren binnen de functie die je wilt gaan uitoefenen. Je kunt hiervoor mailen naar: admin.keuringenselectie@mindef.nl.
-
Kun je met een HAVO-diploma of HBO-propedeuse de Officiersopleiding doen?
Met een HAVO-diploma kun je alleen officier worden binnen het vakgebied vliegen/luchtgevechtsleiding. Hierbij kan je denken aan functies als Officier Vlieger of Officier Luchtgevechtsleider. Heb je een HBO-propedeuse, dan zijn er ook verschillende mogelijkheden. Zo kan je met een relevante HBO-propedeuse aangevuld met VWO-certificaten wiskunde A of B bijvoorbeeld Officier Logistiek of Officier Bedrijfsadministratie worden. Heb je een relevante technische HBO-propedeuse én VWO certificaten wiskunde B en natuurkunde, dan kan je bijvoorbeeld Officier Techniek of Officier ICT Manager worden. Check voordat je solliciteert altijd goed de functie-eisen in de vacaturetekst (onder het kopje ‘jouw profiel’).
-
Kun je met een (V)MBO-diploma de Officiersopleiding doen?
Nee, met een VMBO- of MBO-diploma kun je geen officier worden. Maar je hebt wel genoeg andere mogelijkheden bij Defensie! Ontdek er alles over op de opleidingen-pagina.
-
Wat ga je na de Officiersopleiding doen?
Na de Officiersopleiding ga je direct aan de slag als officier. In deze rol ben je binnen jouw vakgebied verantwoordelijk voor een groep militairen of ben je specialist binnen je eigen vakgebied. Je geeft dus bijvoorbeeld leiding aan technici, geneeskundige professionals of collega’s in gevechtsfuncties. Net als in een ‘gewone’ organisatie zorg je voor het plannen, uitvoeren en evalueren van opdrachten en voor de begeleiding van je medewerkers. Je woont vergaderingen bij en zorgt voor een juist onderhoud van het aan jou beschikbaar gestelde materiaal.
Ook verzorg je de opleiding en vorming van je personeel en motiveer je hen onder alle denkbare omstandigheden, zoals (internationale) oefeningen en uitzendingen. Bij Defensie vind je veel verschillende officiersfuncties. Wil je ontdekken welke functie bij jou past? Doe het Defensie Keuzekompas.