Veelgestelde vragen
Waarmee kunnen we je helpen?

Reservisten
-
Hoe word ik reservist?
Bekijk de vacatures en solliciteer op een functie die je aanspreekt. Als je door de eerste sollicitatieronde bent gekomen roepen we je op voor een psychologische keuring, een medisch onderzoek en een aantal fysieke testen. Als je deze keuringen en testen positief hebt doorlopen, mag je starten aan de korte militaire opleiding en je nieuwe functie als reservist.
-
Als ik ziek word of geblesseerd raak tijdens mijn werk als reservist, vergoedt Defensie dan de ziektekosten?
Als je tijdens of als gevolg van je werk als reservist een ziekte of blessure oploopt, krijg je de kosten voor medische zorg vergoed. Alle kosten die niet door je eigen zorgverzekeraar worden gedekt, kun je declareren bij Defensie.
-
Wat zal mijn werkgever ervan vinden dat ik reservist ben of wil worden?
Het is verstandig dat je bij je ‘gewone’ werkgever of bij je opleidingsinstituut aangeeft dat je reservist bent of wilt worden. Dit wekt begrip op en maakt overleg over inzet tijdens kantooruren makkelijker. Hierin kan het Servicecentrum Employer Support Reservisten (SC ESR) je eventueel ondersteunen. Mocht je werkgever zelf vragen hebben, dan kan hij of zij ook altijd contact opnemen met het Servicecentrum Employer Support Reservisten.
-
Krijg je als reservist salaris?
Als reservist word je voor je inzet natuurlijk ook gewoon betaald. Je ontvangt een uurloon dat afhankelijk is van je rang en gelijk aan dat van een beroepsmilitair. Ga je op oefening of uitzending? Dan krijg je boven op je salaris een oefen- of uitzendtoelage. Daarnaast krijg je een reiskostenvergoeding.
-
Wat levert werken als reservist op?
Als reservist doe je unieke werkervaring op. Je leert bijvoorbeeld leidinggeven of leiding ontvangen, werken in een team en snel beslissingen nemen in complexe of nieuwe situaties. Daarnaast doe je mensenkennis op. Defensie investeert bovendien veel in de ontwikkeling van het personeel in de vorm van opleidingen en trainingen. Deze bijzondere kennis en vaardigheden kunnen in je 'gewone' baan goed van pas komen. Defensie is een grote en diverse organisatie met locaties verspreid over heel het land. Als reservist kom je op veel verschillende plekken en leer je continu nieuwe mensen kennen met allemaal een andere achtergrond. En voor je inzet als reservist ontvang je natuurlijk ook gewoon salaris.
-
Waarom zou ik reservist worden?
Werken als reservist is een hele zinvolle, maar vooral ook leuke en vaak ook sportieve manier om je vrije tijd te besteden. Samen met collega militairen geeft het je de kans om jezelf te ontwikkelen, militaire werkervaring op te doen én op een bijzondere manier een bijdrage te leveren aan de samenleving.
-
Kun je als reservist uitgezonden worden?
Op uitzending gaan is voor een reservist altijd een keuze. Je zult nooit verplicht worden om mee te gaan op een missie. Maar mocht je toch willen gaan, dan maak je vooraf duidelijke afspraken over je takenpakket met je leidinggevende bij Defensie. Uiteraard moet je dit ook overleggen met je ‘gewone’ werkgever, al is deze is niet verplicht hieraan medewerking te verlenen. We adviseren hierbij ter ondersteuning contact opnemen met het ServiceCentrum Employer Support Reservisten.
-
Hoeveel tijd kost een bijbaan als reservist?
Hoe vaak je werkt als reservist verschilt per persoon en functie. Werken als reservist is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Je kunt zelf aangeven hoe vaak en hoe lang je wilt werken, maar er zijn ook een aantal verplichte bijeenkomsten zoals oefeningen, theoriedagen of het bijhouden van militaire basisvaardigheden. Een deel van de militaire activiteiten voor reservisten wordt buiten kantoortijden georganiseerd, maar dat is niet altijd mogelijk.
-
Hoe oud moet je minimaal zijn om reservist te worden?
Over het algemeen geldt dat je als reservist kunt solliciteren als je minimaal 18 jaar en maximaal 55 jaar oud bent. Voor sommige functies geldt een andere minimum- of maximumleeftijd. Alle eisen vind je in de vacature.
-
Aan welke eisen moet je voldoen als je reservist wilt worden?
Over het algemeen geldt dat je als reservist kunt solliciteren als je de Nederlandse nationaliteit hebt, lichamelijk en geestelijk gezond bent en minimaal 18 jaar en maximaal 55 jaar oud bent. Voor sommige functies moet je over aanvullende vaardigheden, werkervaring of specifieke kennis beschikken. Alle eisen vind je in de vacature.
-
Heb je militaire kennis of ervaring nodig om reservist te kunnen worden?
Voor een groot aantal reservistenfuncties hoef je geen militaire voorkennis of ervaring te hebben. Wij leren je de basisvaardigheden die nodig zijn om als militair te functioneren. Denk aan zelfverdediging, schieten en kaartlezen. Ben je oud-militair? Dan bepalen we aan de hand van de tijd die is verstreken tussen je uitdiensttreding en je aanmelding als reservist of een aanvullende militaire opleiding nodig is.
-
Wat kun je doen als reservist?
Als reservist kun je heel veel verschillende dingen doen bij de Marine, Landmacht, Luchtmacht of Marechaussee. Nadat je voldoende kennis van Defensie hebt opgedaan, kun je in overleg elders binnen de Krijgsmacht worden ingezet. Je kunt je bijvoorbeeld bezighouden met logistieke en financiële zaken, civiel-militaire samenwerking of algemene managementtaken. Maar je kunt ook operationele functies vervullen aan boord van een schip, in het veld of bijvoorbeeld bij de brandweer van de Luchtmacht. Sommige taken kan iedere reservist oppakken, en voor sommige opdrachten heb je specifieke voorkennis of werkervaring nodig.
-
Wat is een reservist?
Reservisten zijn militairen die op flexibele basis in dienst zijn bij Defensie. Zij werken dus – naast hun gewone baan of studie – parttime bij de Marine, Landmacht, Luchtmacht, Marechaussee of het Defensie Cyber Commando. In verschillende functies zetten zij zich in voor vrede en veiligheid. In Nederland, maar soms ook daarbuiten.