Veelgestelde vragen
Waarmee kunnen we je helpen?

Overige
-
Word ik als vrouw anders behandeld bij Defensie?
Nee, vrouwen hebben dezelfde rechten en plichten als mannen bij Defensie.
-
Ik ben militair. Kan ik solliciteren bij een ander krijgsmachtdeel?
Actief dienende militairen kunnen zich met deze vraag richten tot hun loopbaanadviseur. Deze kan vervolgens met de loopbaanadviseur van het betreffende krijgsmachtdeel de mogelijkheden bekijken.
-
Heb je ook iets aan de dingen die je bij Defensie leert als je later ergens anders wilt werken?
Jazeker. Als militair doe je unieke werk- en levenservaring op en ontwikkel je belangrijke competenties, zoals discipline, teamgeest, flexibiliteit, stressbestendigheid en verantwoordelijkheid. Allemaal vaardigheden die gedurende je carrière goed van pas komen, of je die nu binnen of buiten Defensie voortzet.
-
Ik heb een strafblad. Kan ik dan nog wel bij de Marechaussee solliciteren?
Bij een veroordeling voor een misdrijf kun je niet bij de Marechaussee solliciteren. Je moet namelijk van onbesproken gedrag zijn. Je bent van onbesproken gedrag als je niet in justitieel of politieel register voorkomt.
-
Ik wil graag dicht bij mijn huis geplaatst worden. Kan dat?
Tijdens de opleiding in Apeldoorn krijg je te horen waar je geplaatst wordt. Dat kan door heel Nederland zijn, maar voornamelijk in de Randstad.
-
Ik wil graag bij de Mobiele Eenheid van de Marechaussee solliciteren. Kan dat?
Je kunt niet op een functie bij de ME solliciteren. Deze functies worden naast het reguliere werk gedaan. Je moet dus al bij de Marechaussee werken om bij de ME te kunnen werken.
-
Ik wil graag met speurhonden werken bij de Marechaussee. Kan dat?
Je moet al bij de Marechaussee werken (minimaal op het niveau van onderofficier) om intern te kunnen solliciteren op een vacature van hondengeleider.
-
Op welke kazerne kom ik terecht?
Dat ligt eraan bij welke eenheid je wordt geplaatst.
-
Hebben militairen ook recht op ouderschapsverlof?
Ja. Net als in de burgermaatschappij heeft ook een militair recht op ouderschapsverlof. De invulling gebeurt altijd in overleg met de commandant.
-
Hebben militairen ook recht op zwangerschapsverlof?
Ja. Net als in de burgermaatschappij heeft ook een militair recht op zwangerschapsverlof.
-
Hoe vaak moet ik op oefening?
Dat is afhankelijk van je eenheid en de functie die je hebt. Het is belangrijk dat je rekening houdt met het feit dat je op oefening kunt gaan.
-
Welke functies zijn geschikt voor vrouwen?
In principe kunnen vrouwen alle functies vervullen die zij ambiëren.
-
Kan ik mijn rijbewijs halen bij Defensie?
Een rijbewijs is niet meer verplicht als je solliciteert voor functies bij de Marine, Landmacht en Luchtmacht (bij de Marechaussee geldt deze regeling niet). Sterker nog, je krijgt een tegemoetkoming om je rijbewijs te kunnen halen! Bij sommige functies is het rijbewijs opgenomen in de initiële opleiding van je functie.
Kandidaten voor (specifieke) chauffeursfuncties kunnen bij Defensie nog wel de zogenaamde aanvullende rijbewijzen halen bij onze rijopleidingscenra. Denk bijvoorbeeld aan een vrachtwagenrijbewijs of een rijbewijs voor pantservoertuigen. Al deze kandidaten zijn dus wel al in het bezit van het rijbewijs B.
-
Wat zijn de carrière mogelijkheden bij Defensie?
Dat ligt aan je vooropleiding en je ontwikkeling tijdens je diensttijd. Iedereen die zich blijft ontwikkelen en zich goed inzet voor de organisatie krijgt ruimschoots de kans om een mooie carrière binnen Defensie te ontwikkelen.
-
Kun je als burger solliciteren naar een functie bij de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB)?
Niet direct. Je moet eerst een motivatiebrief en een CV mailen naar: vacatures.bsb@mindef.nl Dan hoor je of je mag solliciteren of niet.
-
Wordt er rekening gehouden met voedingsvoorschriften rondom mijn geloof?
Defensie houdt hier zeker rekening mee. Voedingsopties zoals Halal en Koosjer zijn beschikbaar, maar ook vega(n) eten is mogelijk.
-
Ik heb een dubbele nationaliteit, mag ik dan bij Defensie werken?
Dat mag, zolang één van deze nationaliteiten de Nederlandse nationaliteit is.