Veelgestelde vragen
Waarmee kunnen we je helpen?

Opleidingsmogelijkheden
-
Welke documenten moet ik uploaden bij mijn VeVa?
- Loonheffing
- Bankgegevens (Bankpas in kleur)
- Contactgegevens bij noodgeval
- Kleuren kopie voor en achterzijde ID of paspoort
- SMA uitslag
- VOG (niet het aanvraag formulier, deze dien je in te leveren bij de gemeente)
-
Ik weet niet waar ik de exacte vooropleidingseisen kan terugvinden?
Heb je belangstelling voor een bepaalde functie, dan kun je naar de bijbehorende pagina gaan op onze website. De vooropleidingseisen staan vermeld in de functiebeschrijving.
-
Kan ik me aanmelden voor het Korps Mariniers zonder VeVa diploma?
In principe kan dat. Voorwaarde is uiteraard wel dat er vacatures zijn.
-
Welke opleidingen kun je volgen bij Defensie?
Als je bij Defensie gaat werken, begin je met de Algemene Militaire Opleiding (AMO) waarin je alle kennis en vaardigheden opdoet die je nodig hebt om militair te worden. Daarna start je met de Vaktechnische Opleiding (VTO) en doe je kennis op die verband houdt met jouw specifieke functie en het onderdeel waar je gaat werken. Afhankelijk van je functie en ambities kun je daarna nog meer studies en cursussen volgen. Opleidingswensen kun je bespreken met je leidinggevende.
-
Ik krijg geen stagevergoeding, wat nu?
Je ontvangt elke maand stagevergoeding van september tot en met juli. Om stagevergoeding te ontvangen zal je het volgende traject moeten doorlopen:
- Een voorlichting/Open dag bijwonen en aanmelden via mijn.werkenbijdefensie.nl
- ROC zal je aanwezig/afwezig melden, je zal een mail ontvangen
- Je VeVa profiel aanvullen
- Het ROC verwerkt je gegevens en zal je koppelen aan het ROC
- Documenten Uploaden/Downloaden (Loonheffing, Bankgegevens etc.)
- Defensie verwerkt je gegevens -
Wanneer ontvang ik stagevergoeding?
Je ontvangt elke maand stagevergoeding van september tot en met juli. De voorwaarde hiervoor is dat je bent aangemeld door het ROC bij Defensie en jijzelf de defensieformulieren, die Defensie of het ROC je opstuurt, en een kleurenkopie van je ID (voor- en achterkant) hebt ingeleverd. Voor vragen hierover kun je contact opnemen met adminveva@mindef.nl
-
Kan ik met VMBO bij de Landmacht?
Ja, je kunt al met een VMBO-diploma solliciteren bij de Landmacht. Je moet dan wel minstens 18 zijn als je (militaire opleiding begint), dus minimaal 17 jaar en zes maanden als je solliciteert. Check onze vacatures om te zien welke functies je kunt doen.
Wil je eerst nog verder leren, dan kun je ook de MBO-opleiding VEVA doen. Daarmee haal je je MBO 2 of 3 diploma op een ROC en volg je je stages bij Defensie! Meer info? Check veva.nl
-
Ik hoor steeds dingen over de officiersopleiding. Wat is dat precies?
De officiersopleiding bereidt je voor op de functie van officier, een leidinggevende én vakspecialist bij Defensie. Je komt in aanmerking voor deze opleiding aan de Nederlandse Defensieacademie als je een VWO-diploma hebt of een opleiding hebt afgerond op HBO- of WO-niveau. VWO’ers doen de Lange Officiersopleiding (LOO) en HBO’ers/WO’ers de Korte Officiersopleiding (KOO). Lees meer in onze online magazines over officier worden met een VWO-diploma of met een HBO-/WO-diploma.
-
Hoe zit dat met die Studiedeal? Betaalt Defensie dan mijn technische studie?
Ja, dat klopt. Als je een technische opleiding wilt volgen op MBO-niveau 2/3/4, HBO- of WO-niveau kun je de Studiedeal afsluiten. Defensie betaalt dan je studiekosten én je bent verzekerd van een mooie technische startersfunctie bij de Marine of Luchtmacht. Ontdek meer over de Studiedeal Techniek.
-
Ik heb mijn MBO-diploma behaald en wil graag solliciteren voor de AMO-opleiding. Hoe en waar moet ik dat doen?
De AMO-opleiding is het eerste onderdeel van de militaire opleiding waar je de basis leert om militair te worden. Hoe de rest van de opleiding eruitziet, hangt af voor welke functie je kiest. Op onze site kun je diverse functies vinden die aansluiten bij jouw vooropleiding. Kies een functie uit waar je geïnteresseerd in bent en bezoek vervolgens een voorlichtingslocatie bij jou in de buurt (deze kun je vinden op werkenbijdefensie.nl). Tijdens zo’n voorlichting krijg je te horen hoe je kunt solliciteren op de functies bij de Landmacht. Deze voorlichting is niet verplicht, maar zeker wel nuttig om te doen!
-
Hoe is de opleiding opgebouwd? Hoe zit het met de vakrichtingen en niveaus?
Je kunt de opleiding volgen op twee niveaus:
- Niveau 2 duurt 18-24 maanden en bereidt je voor op een functie als soldaat, matroos, marinier of korporaal.
- Niveau 3 duurt 30-36 maanden en bereidt je voor op de functie van onderofficier.
- Niveau 4 duurt 36-48 maanden en bereidt je voor op de functie van onderofficier.
Na het algemene gedeelte van de opleiding specialiseer je je in één van de verschillende vakrichtingen. De een kiest een meer operationele vakrichting, de ander een ondersteunende operationele vakrichting zoals techniek of logistiek. Je bent dus bezig met een vak en wordt voorbereid op het militair zijn, bijvoorbeeld tijdens je stage bij één van de krijgsmachtdelen.
-
Ik ga bijna afstuderen. Kan ik bij Defensie iets met mijn opleiding doen?
Dat ligt aan je opleiding. Per functie kun je zien welke vooropleiding je nodig hebt. In veel gevallen volg je ook bij Defensie nog een opleiding.
-
Krijg ik ook tijd om te studeren?
Als je een studie volgt namens Defensie dan krijg je (mits de werkzaamheden het toelaten) tijd om te studeren.
-
Wanneer ontvang ik stagevergoeding?
Je ontvangt elke maand stagevergoeding van september tot en met juli. Om stagevergoeding te ontvangen zal je het volgende traject moeten doorlopen:
- Een voorlichting/Open dag bijwonen en aanmelden via mijn.werkenbijdefensie.nl
- ROC zal je aanwezig/afwezig melden, je zal een mail ontvangen
- Je VeVa profiel aanvullen
- Het ROC verwerkt je gegevens en zal je koppelen aan het ROC
- Documenten Uploaden/Downloaden (Loonheffing, Bankgegevens etc.)
- Defensie verwerkt je gegevens -
Hoe weet ik waar ik op stage kan?
Via het ROC krijg je te horen wat jouw stagelocatie wordt.
-
Wat is een crebonummer en waar kan ik het crebonummer van mijn opleiding vinden?
Elke MBO-opleiding heeft een uniek nummer. Dit nummer heet het crebonummer. Wanneer je niet weet welk crebo-nummer jouw opleiding heeft, kun je dit aan je decaan vragen. Of kijk op: https://www.s-bb.nl/onderwijs/kwalificeren-en-examineren
-
Waar vind ik de studiegidsen voor de Koninklijke Militaire Academie (KMA) of het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM)?
De studiegidsen tref je aan op deze pagina: https://www.defensie.nl/onderwerpen/defensieacademie/inhoud/opleidingen/militair-wetenschappelijke-opleiding.
-
Wanneer starten de nieuwe opleidingen?
Dat is sterk afhankelijk van de vacature waarop je solliciteert. Heb je het selectietraject met goed gevolg doorlopen, dan krijg je tijdens het aanstellingstraject ook meteen te horen wanneer je opleiding start.