Veelgestelde vragen
Waarmee kunnen we je helpen?

Dienjaar
-
Wat is het Dienjaar Defensie?
Dienjaar Defensie is een intensief jaar waarin je waardevolle vaardigheden leert en bijzondere (werk)ervaring op doet waar je je hele leven profijt van hebt. Tijdens jouw Dienjaar werk je 5 dagen per week als militair bij een eenheid van één van de krijgsmachtonderdelen: de Landmacht, Marine, Luchtmacht of Marechaussee. Tijdens het Dienjaar blijf je werkzaam binnen één eenheid. Je wisselt dus niet van functie gedurende het jaar.
Deelname aan het Dienjaar Defensie is, in tegenstelling tot de dienstplicht, op basis van vrijwilligheid, professionaliteit en intrinsieke motivatie. Via het Dienjaar Defensie kun je op een laagdrempelige manier kennis maken met Defensie, maatschappelijk relevante werkervaring opdoen en daarmee je loopbaanperspectief vergroten.
-
Op welke momenten start het Dienjaar Defensie?
Dienjaar Defensie heeft verschillende startmomenten. In September 2023 start de eerste lichting. In 2024 zal het Dienjaar van start gaan in Februari en September. De vacature gaat ongeveer 10 maanden voor het startmoment van Dienjaar open. Houdt voor de meest actuele informatie m.b.t. opening van de vacature de Dienjaar Instagram (https://www.instagram.com/dienjaar_defensie/) in de gaten.
-
Hoelang duurt het totale traject?
Het traject van Dienjaar bestaat uit verschillende fases. De eerste fase is de aanstellingsprocedure (voorselectie, keuringen, veiligheidsonderzoek). Dit duurt ongeveer 4 maanden. Na de aanstellingsprocedure te hebben afgerond ben jij in dienst binnen Defensie. Als jij in dienst bent, begint het (vrijblijvende) onboardingsprogramma. Tijdens de onboarding maak jij kennis met Defensie, jouw toekomstige werkplek, jouw Dienjaar collega’s, en leer je alvast enkele basis militaire vaardigheden. Deze periode duurt ongeveer 2 maanden. Pas na de onboarding beginnen jouw officiële werkzaamheden als Dienjaarmilitair. Dit zou bestaan uit een korte initiële opleiding waarin je alle basisvaardigheden leert om als militair aan het werk te gaan, waarna je vervolgens komt te werken binnen jouw toegewezen eenheid. Jouw opleiding en inzet duren 11 maanden.
Let op: de duur van aanstellingsprocedure en onboarding hangt af van de drukte bij de keuringen en de lichting. De duur kan in praktijk dus nog afwijken. Vanaf het moment dat jij door de voorselectie heen bent volgt hier meer informatie over.
-
Wat kan ik uit een Dienjaar Defensie halen?
Een Dienjaar Defensie is voor jou een kans om kennis te maken met Defensie en te onderzoeken hoe het is om te werken binnen de organisatie op manschapsniveau. Daarnaast kan je toevoegen aan de maatschappij door de vrede en veiligheid van het land te bewaken.
Ook op persoonlijk en professioneel vlak valt er veel te winnen. Met een Dienjaar Defensie daag je jezelf uit en verleg je jouw grenzen, waardoor je als persoon enorm kan groeien. Je leert zowel militaire vaardigheden, als basisvaardigheden, zoals samenwerken, leidinggeven, en analyseren. Hier kan je in je verdere professionele carrière enorm veel aan hebben. Verder ontvang je een passend salaris en staat een Dienjaar bij Defensie goed op je CV.
-
Krijg ik salaris?
Jazeker. Als Dienjaarmilitair verricht je werkzaamheden die behoren tot de rang van Soldaat 2, Matroos 2, of Marechaussee 3. Het salaris wat jij ontvangt, is conform de salaristabel van Defensie en is afhankelijk van de rang en leeftijd.
Het salaris van zij-instromers kan afwijken van het salaris van reguliere Dienjaarmilitairen, omdat zij werkzaamheden zullen verrichten waar in sommige gevallen een andere rang aan gebonden is
-
Kan ik mijn zorgverzekering vergoed krijgen?
uitzonderingen (bijv. de tandarts). Het behouden van de eigen verzekering is dus de richtlijn.
-
Wat als ik halverwege spijt heb van mijn beslissing?
Deelname aan het Dienjaar is op vrijwillige basis, dus als je spijt hebt van je keuze, kan je de dienst weer verlaten. We hopen dat de juiste begeleiding en voorbereiding de kans verkleint dat deelnemers spijt krijgen van hun keuze. Deelnemers moeten juist een leerzame periode meemaken en belangrijke ervaringen opdoen, zodat ze hier later veel aan hebben.
-
Wat als ik halverwege spijt heb van mijn beslissing?
Deelname aan het Dienjaar is op vrijwillige basis, dus als je spijt hebt van je keuze, kan je de dienst weer verlaten. We hopen dat de juiste begeleiding en voorbereiding de kans verkleint dat deelnemers spijt krijgen van hun keuze. Deelnemers moeten juist een leerzame periode meemaken en belangrijke ervaringen opdoen, zodat ze hier later veel aan hebben.
-
Ik heb een Dienjaar Defensie afgerond, en wat nu?
Na of al tijdens jouw Dienjaar kun je besluiten om langer bij Defensie te blijven. De mogelijkheden zijn divers en zijn wederom afhankelijk van beschikbare functies, jouw profiel en persoonlijke competenties. De reguliere Dienjaarmilitairen solliciteren bijvoorbeeld op een functie als beroepsmilitair, een vervolgopleiding binnen Defensie, of gaan parttime bij Defensie aan de slag als reservist. Het Dienjaar biedt vooralsnog geen garantie op vervolgopties, maar als Dienjaarmilitair ben je natuurlijk al een collega, waardoor je met jouw opgebouwde ervaringen en netwerk de kans op een succesvolle carrière bij Defensie vele malen vergroot.
Natuurlijk kun je na het Dienjaar ook besluiten jouw opleiding of carrière buiten Defensie voort te zetten. In dat geval kun jij al jouw ervaringen, vaardigheden en persoonlijke leermomenten die jij tijdens het Dienjaar hebt opgedaan, meenemen naar jouw nieuwe avontuur!
-
Hoe ziet het selectie/ aanmeldingsproces eruit?
Allereerst raden wij je aan om een voorlichting bij te wonen. Het bijwonen van een voorlichting is namelijk een verplicht onderdeel van het sollicitatietraject. Ben je na de voorlichting nog enthousiaster geworden, solliciteer dan direct via de website. Het Dienjaar Defensie kent een voorselectie. Tijdens de voorselectie kijken wij of jij past binnen het profiel van een Dienjaarmilitair en of jij aan de basiseisen van militair voldoet. Na de voorselectie, volgt het uploaden van belangrijke documenten (bijv. diploma en cijferlijst) en het keuringstraject. Dit traject bestaat uit een capaciteitentest, een psychologisch onderzoek, een fysieke en medische keuring, en een veiligheidsonderzoek. Nadat jij het keuringstraject succesvol hebt doorlopen, kan jij worden aangesteld als Dienjaarmilitair. (later toevoegen link infographic pdf/filmpje van Randancy)
Let op: het keuringstraject kan enkele maanden duren.
-
Ik ben nog geen 18, kan ik mij aanmelden?
Je kan je al aanmelden als je nog geen 18 jaar oud bent, maar je moet minimaal 18 jaar oud zijn (conform reguliere eisen van militair) op het moment dat jij aangesteld moet zijn als Dienjaarmilitair. Wanneer je bent aangesteld, betekent dit dat je in dienst bent bij defensie. Tijdens het Dienjaar worden de kandidaten enkele maanden (circa. 3 maanden) voordat zij hun eerste officiële werkdag hebben al aangesteld bij Defensie.
-
Ik ben 28 jaar oud, kan ik ook het reguliere traject in?
Voor het Dienjaar Defensie zijn er twee trajecten. Het regulier traject (18 t/m 27 jaar) en het zij-instroom traject (28 t/m 54 jaar). Wanneer je 28 jaar oud bent doorloop je in principe dus het zij-instroom traject. Indien jij niet ouder bent dan 33, en heel graag het reguliere traject wilt volgen, kun jij altijd contact met ons opnemen via dienjaar@werkenbijdefensie.nl. In dit geval bespreken wij samen met jou wat hierin de mogelijkheden zijn.
Let op: ben jij 28 jaar of ouder en wil jij wel reguliere traject volgen? Houdt er dan rekening mee met dat jij niet meer kan solliciteren voor een beroepsfunctie. Hiervoor geldt een maximale leeftijd van 27 jaar en 11 maanden.
-
Ik wil mij aanmelden met een vriend/ vriendin, kan dat?
Je kan je altijd aanmelden met een vriend of vriendin, maar wij kunnen niet garanderen dat er voor iedereen plek is. Daarnaast is het goed om te beseffen dat iedereen zijn of haar eigen proces doorloopt. Indien jij en je vriend/ vriendin allebei door de voorselectie zijn, kunnen wij dus niet garanderen dat jullie op dezelfde werkplek terecht komen.
-
Ik heb allergieën, kan ik alsnog meedoen?
In principe wel. Met de meeste allergieën kun je gewoon meedraaien met het programma. Als je een allergie hebt die het niet mogelijk maakt om mee te draaien, dan hoor je dit tijdens de medische keuring.
-
Waar kom ik te werken?
Dienjaarmilitairen draaien na een initiële militaire opleiding mee als volwaardig lid van Defensie. Je komt te werken binnen een eenheid binnen de Marine, Landmacht, Luchtmacht, of Marechaussee. De functie die je gaat bekleden hangt af van de arbeidsplekken die vervult moeten worden en van de functie-eisen daarvan.
-
Wat voor begeleiding krijg ik?
Om ervoor te zorgen dat jij het optimale uit je Dienjaar haalt, bieden wij persoonlijke begeleiding aan. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat jij je alvast kunt oriënteren op een eventueel vervolg binnen Defensie. Dit doen we aan de hand van (vrijwillige) loopbaanbegeleiding.
-
Wat voor begeleiding krijg ik?
Om ervoor te zorgen dat jij het optimale uit je dienjaar haalt, bieden wij persoonlijke begeleiding aan. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat je je alvast kunt oriënteren op een eventueel vervolg binnen Defensie. Dit doen we aan de hand van (vrijwillige) loopbaanbegeleiding.
-
Wat zijn de eisen voor de fysieke keuring?
Defensie gebruikt een systeem van functieclusters. De functieclusters zijn gebaseerd op de zogenaamde ‘kritieke taken’. Dat zijn taken die de zwaarste fysieke belasting binnen de functie met zich meebrengen. De hoogte van het functiecluster wordt bepaald door de plek waarop je terechtkomt. Meer over de fysieke keuring en de functieclusters kan je hier vinden. Wij verwachten natuurlijk van jou dat jij streeft naar het hoogst haalbare.
Iedereen wordt voor de fysieke keuring getest op cluster 1. Nadat jullie te horen hebben gekregen bij welke eenheid je aan het werk gaat word je mogelijk herkeurd op het cluster dat voor de functie die je gaat bekleden vereist is.
-
Wat als ik niet door de fysieke of psychologische keuring kom?
Je kan niet meedraaien met het programma zolang je niet door de keuringen heen bent. Maar niet getreurd; indien jij bent afgevallen, omdat jij de fysieke clustertest niet hebt gehaald, kun jij ervoor kiezen om heel hard te trainen zodat je de kans vergroot dat je de keuring wel doorkomt in de volgende lichting.
-
Waar kom ik te werken?
Dienjaarmilitairen draaien na een initiële militaire opleiding mee als volwaardig lid van Defensie. Je komt te werken binnen een eenheid binnen de Marine, Landmacht, Luchtmacht, of Marechaussee.
Jouw werkzaamheden zullen afhangen van de eenheid waar je terecht komt. Denk bij de Landmacht aan een functie bij de infanterie, artillerie of CBRN. Bij de Marine vaar je als Matroos Algemeen mee op een militair schip en heb je verschillende nevenfuncties. Zo ondersteun jij onder andere de medische actiedienst, loop je wacht of assisteer je bij het landen van helikopters aan dek. Bij de Marechaussee kan je worden ingezet bij de grensbewaking of als beveiliger van het Koninklijk Huis in Den Haag, Apeldoorn of Soesterberg. Als Dienjaarmilitair bij de Luchtmacht verricht je afwisselende ondersteunende taken op een vliegbasis, bijvoorbeeld in Woensdrecht of Gilze-Rijen.
De precieze eenheid waar jij terecht komt, hangt af van de beschikbare functies, jouw profiel en de mogelijkheden. De functies van het Dienjaar veranderen per lichting. Wanneer de matching is gedaan hoor je bij welke eenheid jij bent geplaatst, en wat voor precieze werkzaamheden en locatie daaraan verbonden zijn.
-
Is er een proeftijd?
De proeftijd voor een reservist, dus ook voor een Dienjaarmilitair, is zes maanden.
-
Krijg ik werkkleding/ spullen of moet ik die zelf aanschaffen?
Ja. Jij krijgt van Defensie een uitrusting die een militair nodig heeft om zijn of haar werk uit te voeren.
.
-
Wat is het verschil tussen het reguliere traject en het zij-instroom traject?
Allereerst raden wij je aan om een voorlichting bij te wonen. Het bijwonen van een voorlichting is namelijk een verplicht onderdeel van het sollicitatietraject. Ben je na de voorlichting nog enthousiaster geworden, solliciteer dan direct via de website. Het Dienjaar Defensie kent een voorselectie. Tijdens de voorselectie kijken wij of jij past binnen het profiel van een Dienjaarmilitair en of jij aan de basiseisen van militair voldoet. Na de voorselectie, volgt het uploaden van belangrijke documenten (bijv. diploma en cijferlijst) en het keuringstraject. Dit traject bestaat uit een capaciteitentest, een psychologisch onderzoek, een fysieke en medische keuring, en een veiligheidsonderzoek. Nadat jij het keuringstraject succesvol hebt doorlopen, kan jij worden aangesteld als Dienjaarmilitair.
Let op: het keuringstraject kan enkele maanden duren.