Veelgestelde vragen
Waarmee kunnen we je helpen?

Carrière
-
Wat verdien je bij Defensie?
Dat ligt aan je rang. Salaristabellen voor Defensie en onze arbeidsvoorwaarden kan je hier vinden
-
Ik ben militair. Kan ik solliciteren bij een ander krijgsmachtdeel?
Actief dienende militairen kunnen zich met deze vraag richten tot hun loopbaanadviseur. Deze kan vervolgens met de loopbaanadviseur van het betreffende krijgsmachtdeel de mogelijkheden bekijken.
-
Moet je verplicht op een kazerne wonen?
Nee. Dat is een keuze die je voor jezelf maakt. Wel moet je meestal in het begin van je opleiding op de kazerne slapen.
-
Op welke kazerne kom ik terecht?
Dat ligt eraan bij welke eenheid je wordt geplaatst.
-
Hebben militairen ook recht op ouderschapsverlof?
Ja. Net als in de burgermaatschappij heeft ook een militair recht op ouderschapsverlof. De invulling gebeurt altijd in overleg met de commandant.
-
Hebben militairen ook recht op zwangerschapsverlof?
Ja. Net als in de burgermaatschappij heeft ook een militair recht op zwangerschapsverlof.
-
Kan ik mijn rijbewijs halen bij Defensie?
Een rijbewijs is niet meer verplicht als je solliciteert voor functies bij de Marine, Landmacht en Luchtmacht (bij de Marechaussee geldt deze regeling niet). Sterker nog, je krijgt een tegemoetkoming om je rijbewijs te kunnen halen! Bij sommige functies is het rijbewijs opgenomen in de initiële opleiding van je functie.
Kandidaten voor (specifieke) chauffeursfuncties kunnen bij Defensie nog wel de zogenaamde aanvullende rijbewijzen halen bij onze rijopleidingscenra. Denk bijvoobeeld aan een vrachtwagenrijbewijs of een rijbewijs voor pantservoertuigen. Al deze kandidaten zijn dus wel al in het bezit van het rijbewijs B.
-
Krijg ik ook tijd om te studeren?
Als je een studie volgt namens Defensie dan krijg je (mits de werkzaamheden het toelaten) tijd om te studeren.
-
Wat zijn de carrièremogelijkheden bij Defensie?
Dat ligt aan je vooropleiding en je ontwikkeling tijdens je diensttijd. Iedereen die zich blijft ontwikkelen en zich goed inzet voor de organisatie krijgt ruimschoots de kans om een mooie carrière binnen Defensie te ontwikkelen.
-
Kan ik ook doorstromen naar een hogere functie binnen Defensie als ik in dienst ben?
Dat kan. Het is wel afhankelijk van je eigen ontwikkeling en de wijze waarop je functioneert. Daarnaast speelt de behoefte vanuit de Defensie-organisatie ook een rol; er moeten vacatures zijn binnen het betreffende krijgsmachtdeel en/of vakgebied.
-
Welk vakkenpakket heb ik nodig?
Dat ligt aan de functie die je gaat vervullen. We raden je aan te kijken op werkenbijdefensie.nl. Bij alle functies staat welke opleiding(en) je nodig hebt om te kunnen solliciteren.
-
Is er ondanks de bezuinigingen bij Defensie een toekomst voor leerlingen Veiligheid & Vakmanschap?
Het antwoord is helder: ja, die is er zeker. VeVa-leerlingen die:
- de VeVa-opleiding positief hebben afgerond en
- zijn goedgekeurd bij Defensie en
- het veiligheidsonderzoek met positief resultaat hebben doorlopen, krijgen een aanstelling aangeboden als militair. Voldoe je dus aan bovenstaande eisen, dan ben je verzekerd van een baan. Defensie heeft namelijk altijd behoefte aan voldoende gekwalificeerd militair personeel. VeVa is afgestemd op het aantal leerlingen dat kan worden aangesteld als militair.
Voldoe je aan de eisen? Dan heb je een baan bij Defensie!
-
Waar vind ik de studiegidsen voor de Koninklijke Militaire Academie (KMA) of het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM)?
De studiegidsen tref je aan op deze pagina: https://www.defensie.nl/onderwerpen/defensieacademie/inhoud/opleidingen/militair-wetenschappelijke-opleiding.
-
Ik ga bijna afstuderen. Kan ik bij Defensie iets met mijn opleiding doen?
Dat ligt aan je opleiding. Per functie kun je zien welke vooropleiding je nodig hebt. In veel gevallen volg je ook bij Defensie nog een opleiding.
-
Heb je ook iets aan de dingen die je bij Defensie leert als je later ergens anders wilt werken?
Jazeker. Als militair doe je unieke werk- en levenservaring op en ontwikkel je belangrijke competenties, zoals discipline, teamgeest, flexibiliteit, stressbestendigheid en verantwoordelijkheid. Allemaal vaardigheden die gedurende je carrière goed van pas komen, of je die nu binnen of buiten Defensie voortzet.
-
Ik hoor steeds dingen over de officiersopleiding. Wat is dat precies?
De officiersopleiding bereidt je voor op de functie van officier, een leidinggevende én vakspecialist bij Defensie. Je komt in aanmerking voor deze opleiding aan de Nederlandse Defensieacademie als je een VWO-diploma hebt of een opleiding hebt afgerond op HBO- of WO-niveau. VWO’ers doen de Lange Officiersopleiding (LOO) en HBO’ers/WO’ers de Korte Officiersopleiding (KOO). Lees meer in onze online magazines over officier worden met een VWO-diploma of met een HBO-/WO-diploma.
-
Hoe zit dat met die Studiedeal; betaalt Defensie dan mijn technische studie?
Ja, dat klopt. Als je een technische opleiding wilt volgen op MBO-niveau 2/3/4, HBO- of WO-niveau kun je de Studiedeal afsluiten. Defensie betaalt dan je studiekosten én je bent verzekerd van een mooie technische startersfunctie bij de Marine of Luchtmacht. Ontdek meer over de Studiedeal Techniek.
-
Kun je ook (wetenschappelijk) studeren bij Defensie?
Ja, dat kan. Met je VWO-diploma kun je kiezen uit drie wetenschappelijke bachelors aan de Nederlandse Defensieacademie: Krijgswetenschappen (KW), Militaire Bedrijfswetenschappen (MBW) of Militaire Systemen en Technologie (MS&T). Je kunt je niet zomaar aanmelden voor een studie bij Defensie. Eerst solliciteer je naar een officiersfunctie, want na je militair-wetenschappelijke studie ga je een belangrijke leidinggevende rol vervullen. Lees meer over studeren bij Defensie in ons online magazine.
-
Ik wil solliciteren bij de Koninklijke Marechaussee, maar er zijn momenteel geen vacatures. Kan ik op de hoogte gehouden worden als er weer vacatures zijn?
Doordat er veel belangstelling is voor functies bij de Koninklijke Marechaussee, komt het regelmatig voor dat alle vacatures snel gevuld zijn. Like de Facebook
-pagina van Werken bij Defensie en schrijf je in voor de nieuwsbrief Het Vizier via werkenbijdefensie.nl/vizier. Geef hierbij aan dat je nieuws wilt ontvangen over de Marechaussee. Via deze kanalen word je op de hoogte gehouden van nieuwe vacatures bij de Marechaussee. -
Welke opleidingen kun je volgen bij Defensie?
Als je bij Defensie gaat werken, begin je met de Algemene Militaire Opleiding (AMO) waarin je alle kennis en vaardigheden opdoet die je nodig hebt om militair te worden. Daarna start je met de Vaktechnische Opleiding (VTO) en doe je kennis op die verband houdt met jouw specifieke functie en het onderdeel waar je gaat werken. Afhankelijk van je functie en ambities kun je daarna nog meer studies en cursussen volgen. Opleidingswensen kun je bespreken met je leidinggevende.
-
Aan welke minimale basiseisen moet ik voldoen voor de ogen?
Basiseisen militair per 01 januari 2018
- Minimale visus van V0.1 (10%) per oog zonder correctie
- Minimale visus van V0.8 (80%) met correctie, waarvan het slechtste oog minimaal V0.5 (50%) met correctie moet zijn.
- Minimale visus van V0.8 (80%) op 40cm
- Geen kleurzienstoornissen. Mild is toegestaan. (Geen dichromatie, trichromatie of achromatie)
- Geen oogspierbeperkingen of dubbelbeelden.
- Geen scotomen en/of uitval in het gezichtsveld.
- Geen nachtlenzen (ook wel orthokeratologische contactlenzen genoemd)
Een bril en/of contactlenzen zijn toegestaan bij :
- Koninklijke Marine
- Koninklijke Luchtmacht
- Koninklijke Marechaussee
- Koninklijke Landmacht, met uitzondering van het Korps Commandotroepen, bij het Pathfinder peleton van 11 Luchtmobiele Brigade en de Special Forces bij het Korps Mariniers.
-
Is het bij Defensie toegestaan als mijn ogen zijn gelaserd?
Ja, dat is toegestaan.
Tussen de laserbehandeling en de medische keuring moet dan wel minimaal drie maanden tussen zitten. Dit in verband met de revalidatie van je hoornvlies.
Alle lasertechnieken zoals FemtoSecond IntraLase LASIK, LASEK, TransPRK, ReLex Smile zijn toegestaan, mits er géén strooilicht, halo's, andere neveneffecten of complicaties achterblijven. Hou er altijd rekening mee dat een laserbehandeling een heelkundige ingreep betreft en altijd complicatierisico's kent en is onomkeerbaar. Een ooglaserbehandeling moet voor jezelf een weloverwogen besluit zijn. Stem dit goed af samen met je behandelend oogarts. De oogarts heeft altijd de eindverantwoording voor de laserbehandeling. Een uitgevoerde laserbehandeling wilt niet uitsluiten of de kandidaat wel of niet goedgekeurd wordt in de algehele medische keuring.
Ben je dus gelaserd en meld je je bij de medische keuring? Dan heeft de optometrist het volgende van je nodig:
- Soort behandeling
- Pre-operatieve sterkte
- Datum van de behandeling
- Waar u bent behandeld
- Dikte van uw hoornvlies na de behandeling. (Pachymetrie)