Corona-update: alles over voorlichtingen, sollicitaties en keuringen

Lees meer

Commando worden

Ontdek of jij geschikt bent om commando te worden

01

Het Korps Commandotroepen bevat de best getrainde militairen van Defensie. Om in aanmerking te komen voor een baan bij Defensie, moet je voldoen aan de volgende basiseisen:

 • Je bezit de Nederlandse nationaliteit en een geldig identiteitsbewijs.
 • Je bent gezond van lichaam en geest.
 • Je bent bereid om uitgezonden te worden.
 • Je bent tussen de 19,5 en 28,5 jaar op het moment van deelname als burgerkandidaat aan de kennismakingsdagen (maximaal 28 jaar bij aanstelling).
 • Voor militairen geldt een maximale looptijd in rang (korporaal bij het KCT maximaal 12 jaar). Daardoor zal er per individu beoordeeld worden.
 • Je hebt minimaal een MBO-2 diploma.
 • Je hebt geen hoogtevrees en kunt goed zwemmen.
 • Je bent minimaal 1.65 meter lang en weegt minimaal 65 kilo (en hebt geen overgewicht).
 • Je draagt geen bril, contactlenzen of losse gebitsprothese.
 • Kandidaten met een veroordeling waarbij een straf van meer dan 6 maanden is opgelegd en de veroordeling korter dan 8 jaar geleden is, hebben geen kans om het keuringstraject positief te doorlopen.
 • Sommige ziektes leiden of kunnen leiden tot afkeuring, zoals suikerziekte en epilepsie. Medicatiegebruik kan ook een reden tot afkeuring zijn.

Toelatingeisen Kennismakingsdagen KCT

Om aan de Kennismakingsdagen mee te doen, zul je eerst moeten solliciteren naar de functie van Commando Speciale Operaties. Wanneer je voldoet aan de eisen die in de vacature omschreven staan, krijg je vanzelf een uitnodiging voor deze kennismakingsdagen.

De keuring

Iedereen die solliciteert naar een militaire functie, doorloopt een selectie- en keuringsproces. Alleen als je alle onderdelen positief afrondt, kun je daadwerkelijk in dienst treden bij Defensie.

De selectie en keuring wordt voor alle krijgsmachtdelen uitgevoerd op de Marinekazerne in Amsterdam. De procedure verloopt trapsgewijs, wat betekent dat je pas voor een volgend onderzoek wordt uitgenodigd als het voorgaande onderzoek met succes is afgerond. Tijdens de procedure wordt onder andere een psychologisch onderzoek en een lichamelijk onderzoek (medische keuring en sporttest) uitgevoerd. Daarna volgt nog een verplicht veiligheidsonderzoek.

Ben jij fit voor de keuring?

Ontdek het hier

Ontmoet het korps en kom jezelf tegen

02

De Kennismakingsdagen van het Korps Commandotroepen vormen de eerste stap in ons sollicitatieproces. Zodra je solliciteert naar de functie van Commando Speciale Operaties ontvang je hiervoor een uitnodiging.

Tijdens drie intensieve dagen op onze kazerne in Roosendaal dagen we je fysiek en mentaal uit als voorproefje op het opleidingstraject tot commando. Daarnaast krijg je meer informatie over het uitdagende werk als commando.

Wat kun je verwachten?

Het programma van de Kennismakingsdagen is geheim en de invulling ervan verandert regelmatig. Dit doen we zodat je leert omgaan met het onbekende, iets waar je als commando vrijwel dagelijks mee te maken hebt. Tijdens deze dagen kom je in ieder geval in aanraking met water, hoogte, fysieke en mentale uitdagingen.

 • Van elke deelnemer aan de Kennismakingsdagen nemen we een fysieke test af. Tijdens deze test moet je de volgende onderdelen afleggen:

 • Push-ups

  2 minuten, minimaal 30 keer.

 • Coopertest

  12 minuten hardlopen, minimaal 2800 meter.

 • Sit-ups

  2 minuten, minimaal 40 keer.

 • Chinning

  Geen tijd, minimaal 6 keer van volledig uithangen tot kin boven stang.

 • Zwemmen

Bereid je voor met de gratis KCT trainingsapp!

De eerste stap in het sollicitatieproces om commando te worden, is deelnemen aan de drie Kennismakingsdagen KCT. Tijdens deze dagen wordt van elke deelnemer een fysieke en mentale test afgenomen, die de minimale basiseisen bevatten om in aanmerking te komen voor de opleiding tot commando. Bereid je goed voor door op tijd te gaan trainen met onze speciale KCT trainingsapp.

Apple Store Google Play store
De KCT app

Neem het serieus

Zodra je jezelf aanmeldt voor de Kennismakingsdagen, gaan wij ervan uit dat je in goede gezondheid bent voor het doorlopen van het fysiek en mentaal zware programma. Ben je niet fit, heb je onlangs een blessure opgelopen of ben je onlangs ziek geweest en denk je dat dit van invloed kan zijn op je prestaties, meld je dan niet aan of meld je tijdig af. Je kunt maximaal 2x deelnemen aan de Kennismakingsdagen!

Aangezien er veel interesse is om commando te worden en onze opleidingscapaciteit beperkt is, selecteren wij alleen de beste kandidaten. Het positief doorlopen van de Kennismakingsdagen geeft dus geen garantie over toelating tot de opleiding tot commando.

Contact

Twijfel je over één of enkele eisen, neem dan contact op met Bureau Werving, Selectie & Communicatie KCT door een mailtje te sturen.

Stuur mij een mail

Van spijkerbroek naar militair bij defensie

03

Heb je de Kennismakingsdagen KCT goed doorstaan, een positief advies gekregen én ben je nog geen militair? Dan kun je – als je ook de keuringen goed hebt doorstaan – starten met de Algemene Militaire Opleiding Luchtmobiel, oftewel de AMOL

AMOL

De AMOL volg je bij School Luchtmobiel in Schaarsbergen en duurt 17 weken. In die periode maak je uitgebreid kennis met en hoe het is om te werken voor Defensie en leer je wennen aan de grote veranderingen in je leven. Zodra je geslaagd bent voor de AMOL begin je aan de Vooropleiding die 8 weken duurt. Deze volg je samen met kandidaten die al militair zijn (en geen AMOL hoeven te volgen).

KCT loopt over een veld

Vooropleiding

Tijdens de Vooropleiding scherpen we je militaire vaardigheden verder aan en maak je kennis met specifieke onderwerpen die belangrijk zijn voor de functie van Commando Speciale Operaties. Ook is er veel aandacht voor de samenwerking tussen kandidaten die uit de AMOL komen en de militaire kandidaten die over het algemeen al over meer militaire ervaring beschikken. Daarnaast word je natuurlijk fysiek en mentaal voorbereid op de Elementaire Commando Opleiding (ECO).

De testweek

De Vooropleiding eindigt met een testweek. Tijdens deze testweek beoordelen we of je op het juiste niveau zit om aan de ECO te beginnen. De testweek eindigt met een zogenaamde RIDCO-dag: Relatie Informatie Dag Commando-opleiding. Op deze dag zijn je ouders en/of je relatie welkom en maken we aan hen duidelijk wat ze de komende 8 weken kunnen verwachten als jij zelf in de ECO zit.

Vacatures

Afzien hoef je niet leuk te vinden, maar je moet het wel kunnen

04

Tijdens de Elementaire Commando Opleiding (ECO) word je fysiek en mentaal uitgedaagd terwijl je gelegerd bent in een tentenkamp vlakbij Roosendaal. Onderdelen van de opleiding zijn onder meer velddienst, kaart en kompas, marsen en snelmarsen.

Theorielessen

De fysieke/mentale periodes worden onderbroken door lessen op de kazerne. In een tactische eindoefening worden alle onderwerpen in de praktijk getest. Denk hierbij aan commandovoering, isolatiefase, infiltratie, verkenningen en exfiltratie.

KCT oefening in een bos

De afmatting

De ECO duurt 8 weken en eindigt traditiegetrouw met de zogenaamde “afmatting”, waarin je in vijf dagen tijd ongeveer 200 kilometer voornamelijk te voet moet afleggen. De afmatting eindigt met de commandantenmars, een mars van 25 km met verzwaarde bepakking. Wie de ECO met goed gevolg afrondt, ontvangt de groene baret en mag zich commando noemen.

KCT lopen door een bos

Vacatures

Sniper, medic, comspec of demspec?

05

De VCO is onderverdeeld in verschillende modules, zoals:

 • basisopleiding vrije val
 • optreden in bergachtig terrein
 • optreden in waterrijke gebieden
 • speciale operaties in verstedelijkt gebied
 • voertuigoptreden
 • speciale schietopleidingen
 • helikopteroptreden
 • Combat Life Saver

Specialisaties

De langste deelmodule in de opleiding is één van de specialisaties: Sniper, Medic, Communicatie- of Demolitiespecialist.

 • Sniper

  Je team staat klaar voor een inval, als er ineens personen de hoek om komen. Wachten, doorgaan of ze uitschakelen?

 • Medic

  De gegijzelde man die je komt bevrijden heeft een gebroken been. Stabiliseren, tourniquet of gewoon meenemen?

 • Comspec

  De vijand nadert je team, maar je krijgt geen radioverbinding. Doel benaderen, vijand uitschakelen of satelliettelefoon gebruiken?

 • Demspec

  De gegijzelden die je komt bevrijden zitten achter een gesloten deur. Explosief, shotgun of kettingzaag?

Na het afronden van alle modules ben je Commando Speciale Operaties en stroom je in bij een van de operationele compagnieën.

Vacatures

Download de gratis KCT trainingsapp!

06

Een goede voorbereiding is essentieel. Met een goede sportieve basis en de juiste voorbereiding is het voor iedereen die écht commando wil worden, fysiek en mentaal haalbaar. Zeker als je hiervoor onze gratis KCT trainingsapp gebruikt!

Apple Store Google Play

De KCT App

Fysiek én mentaal fit

Centraal in de app staat een trainingsschema van 6 weken, waarin hardlopen wordt afgewisseld met krachtoefeningen en zwemmen. Onderdelen die ook aan bod komen tijdens de Kennismakingsdagen. Daarnaast ontdek je meer over de mentale eigenschappen die een commando moet bezitten. Want kracht en conditie zijn je basis als commando, maar je karakter geeft de doorslag.

Vacatures