ALLES OVER JE SOLLICITATIE

CAPACITEITENTEST

De capaciteitentest is een soort IQ-test en meet je verbale, numerieke en non-verbale skills. Zo krijgen we een goed beeld van je algemene capaciteiten en kunnen we bepalen of je alle basisvaardigheden in huis hebt om militair te worden. Bij de capaciteitentest zijn niet alleen goede antwoorden belangrijk, maar ook snelheid. Je krijgt 45 minuten de tijd om de test te maken.

Voorbereiding en tips

De capaciteitentest is een zogenaamde ‘aftest’. Dit betekent dat je sollicitatie stopt wanneer je de test niet haalt. Sommige mensen vinden de capaciteitentest daarom spannend. Een goede voorbereiding kan je helpen de test zo goed mogelijk te maken. Een aantal tips voor je voorbereiding:

  • Voordat je begint aan de capaciteitentest leggen we je uitgebreid uit wat de bedoeling is. Daarnaast ontvang je bij de uitnodiging voor de test een informatiebrochure. Lees al deze informatie goed door.
  • Ook oefenen kan bijdragen aan een goede voorbereiding. Op www.oefenassessment.nl kun je oefenen met verschillende soorten opgaven. Zo kun je alvast wennen aan de vragen die gesteld kunnen worden tijdens de capaciteitentest.
  • Controleer vooraf of de computer of tablet waarop je de capaciteitentest gaat maken goed werkt en een stabiele internetverbinding heeft.
  • En last but not least: probeer te ontspannen. Loop bijvoorbeeld eerst even een rondje buiten. Zo begin je relaxed en fris aan de capaciteitentest.

De capaciteitentest is samen met de persoonlijkheidsvragenlijst en het psychologisch gesprek onderdeel van de psychologische selectie. Voorafgaand aan het psychologisch Gesprek in Amsterdam maak je nogmaals een korte capaciteitentest ter controle. Als de resultaten afwijken van je thuistest vragen we je de capaciteitentest nog een keer te maken.

Veelgestelde vragen
Waar moet ik heen voor de capaciteitentest?
Kan ik langer dan 45 minuten de tijd krijgen voor de capaciteitentest?
Kan ik de capaciteitentest eventueel herkansen?